Niemcy: Nasilenie przemocy wobec muzułmanów

[2017-08-21 01:05:23]

Lewicowa partia Die Linke wystosowała do niemieckiego rządu zapytanie poselskie w sprawie aktów przemocy wymierzonych w muzułmanów. Wyniki przeprowadzonego badania opublikował dziennik "Neue Osnabrücker Zeitung".

W drugim kwartale 2017 roku niemieckie służby odnotowały 192 przestępstwa wymierzone w muzułmanów i muzułmańskie instytucje. Były to m.in.: listy z pogróżkami, uszkodzenia mienia, nazistowskie napisy na fasadach budynków, ataki na muzułmańskie kobiety w chustach lub mężczyzn na ulicach. W wyniku aktów przemocy rannych zostało 16 osób, podczas gdy w pierwszym kwartale jedynie dwie.

Większość sprawców przestępstw pochodziła z radykalnych, prawicowych środowisk.

Ponadto w Internecie prowadzono słowną nagonkę i wzywano do aktów agresji przeciwko muzułmanom.

Dane na temat przemocy na tle islamofobicznym niemieckie służby bezpieczeństwa analizują dopiero od początku 2017 roku Nie można ich zatem porównać z poprzednimi latami. Do tej pory podobne badania regularnie przeprowadzały jedynie niemieckie media.

WCh

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.