GUS: Wzrost liczby wypadków śmiertelnych w pracy

[2017-09-07 01:35:44]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat liczby ofiar wypadków przy pracy w pierwszej połowie bieżącego roku.

Wynika z nich, że w tym czasie łączna liczba poszkodowanych w wypadkach przy pracy wyniosła 39093 osób i była mniejsza o 0,4% niż rok wcześniej. W pierwszej połowie 2017 r. wypadkom ciężkim uległo 222 osób, czyli o 1,4% mniej niż przed rokiem. Wypadkom śmiertelnym uległo 93 osób, czyli o 13,4% więcej niż w pierwszym półroczu 2016 r. Najwięcej wypadków śmiertelnych było w budownictwie – 23, transporcie i gospodarce magazynowej – 22 oraz przetwórstwie przemysłowym – 16.

W konsekwencji wypadków przy pracy pracownicy opuścili 1,14 mln dni, czyli 29,2 dni na jednego poszkodowanego.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.