GUS: Szybki wzrost cen żywności

[2017-09-11 15:49:01]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2017 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 1,8%. W lipcu roczna inflacja wynosiła 1,7%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 4,3% (w tym żywności 4,6%), restauracji i hoteli – 2,4%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,0% (w tym nośników energii – 1,6%) oraz transportu – 1,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 3,5%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 5,7%.

W porównaniu ze lipcem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – 2,0% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – 2,2%), a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 2,5%.

Piotr Szumlewicz

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.