GUS: Szybki wzrost cen żywności

[2017-09-11 15:49:01]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w sierpniu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do lipca 2017 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z sierpniem ubiegłego roku wzrosły o 1,8%. W lipcu roczna inflacja wynosiła 1,7%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 4,3% (w tym żywności 4,6%), restauracji i hoteli – 2,4%, użytkowanie mieszkania lub domu i nośników energii – 2,0% (w tym nośników energii – 1,6%) oraz transportu – 1,8% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 3,5%). Zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 5,7%.

W porównaniu ze lipcem 2017 roku najbardziej wzrosły ceny transportu – 2,0% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu – 2,2%), a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 2,5%.

Piotr Szumlewicz

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.