Czechy: ANO zwycięzcą wyborów. Klęska lewicy

[2017-10-28 00:10:16]

Wybory do izby niższej czeskiego parlamentu w dniach 20–21 października zakończyły się zwycięstwem ruchu politycznego ANO 2011.

Ugrupowanie byłego wicepremiera Andreja Babiša z wynikiem blisko 29,64 proc. głosów zdystansowało drugą w kolejności konserwatywną Obywatelską Partię Demokratyczną (ODS) z 11,3 proc. Trzecie miejsce przypadło Czeskiej Partii Piratów z 10,8 proc. głosów. Tuż za nimi znalazła się populistyczna Wolność i Demokracja Bezpośrednia (SPD) z 10,6 proc. głosów. Znacznie słabiej wypadła tym razem Komunistyczna Partia Czech i Moraw (KSČM) z 7,76 proc. poparcia, a katastrofalny wynik zanotowała, współrządząca dotąd, Czeska Partia Socjaldemokratyczna (ČSSD), zdobywając zaledwie 7,27 proc. głosów. Do parlamentu wejdą także chadecy z KDU-ČSL, których poparło 5,8 proc. głosujących, centroprawicowy TOP 09 z 5,31 proc. oraz ruch Burmistrzowie i Niezależni (STAN) z 5,18 proc. głosów.

W 150-osobowej Izbie Poselskiej zasiądzie zatem aż 9 ugrupowań: 78 przedstawicieli ANO, 25 posłów z ODS, 22 Piratów, 22 z SPD, po 15 z KSČM i ČSSD, 7 z TOP 09 oraz 5 ze STAN.

Do parlamentu nie dostali się m.in. kandydaci Partii Zielonych z 1,46 proc. i Zemanowcy z Partia Praw Obywateli (SPO) z 0,36 proc poparcia.

Podział mandatów umożliwia odtworzenie dotychczasowej koalicji ANO z ČSSD i KDU-ČSL, czego nie wyklucza żadne z tych ugrupowań. Niedawni koalicjanci ANO, choć ponieśli wyraźną porażkę, stawiają jednak warunek, aby poza przyszłym rządem pozostał Babiš oraz jego najbliższy współpracownik, wiceprzewodniczący ANO Jaroslav Faltýnek. Obaj politycy w poprzedniej kadencji zostali pozbawieni immunitetu poselskiego w związku z podejrzeniem o oszustwa przy korzystaniu z dotacji UE.

Zainteresowane współpracą rządową z ANO są jeszcze dwa ugrupowania antysystemowe: antyimigrancka i antyislamska SPD oraz komunistyczna KSČM. Jednak one również stawiają ten sam warunek . Jednak możliwość współrządzenia z nimi wykluczył sam Babiš.

ODS i TOP 09, bliski im ideologicznie ruch STAN oraz Piraci, postulujący większą przejrzystość polityki, odrzuciły możliwość współpracy z ANO. Pomimo to Babiš próbuje z nimi negocjować.

Negocjacje powyborcze najprawdopodobniej potrwają wiele tygodni, a ich istotnym uczestnikiem będzie sprzyjający Babišowi prezydent Miloš Zeman. Zapowiedział on, że 31 października powierzy Babišowi misję tworzenia nowego rządu.

Waldemar Chamala

CZYM DLA LEWICY DZIŚ JEST REWOLUCJA PAŹDZIERNIKOWA 1917?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
26 listopada (niedziela), godz. 17.00
SPOTKANIE Z PROF. BRUNEM DRWĘSKIM
Wrocław, budynek Teatru Kalambur, parter - Sala Minerwa
3 grudnia (niedziela), ul. Kużnicza 29A
DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 listopada:

1917 - W Rosji Radzieckiej odbyły się wolne wybory parlamentarne. Eserowcy uzyskali 410, a bolszewicy 175 miejsc na 707.

1923 - W Turku urodził się Mauno Koivisto, polityk Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, w latach 1968-70 i 1979-82 premier, a w latach 1982-94 prezydent Finlandii.

1947 - USA: Ogłoszono pierwszą czarną listę amerykańskich artystów filmowych podejrzanych o sympatie komunistyczne.

2009 - José Mujica zwyciężył w II turze wyborów prezydenckich w Urugwaju.

2016 - W Hawanie zmarł Fidel Castro, przywódca rewolucji kubańskiej.