Czechy: ANO zwycięzcą wyborów. Klęska lewicy

[2017-10-28 00:10:16]

Wybory do izby niższej czeskiego parlamentu w dniach 20–21 października zakończyły się zwycięstwem ruchu politycznego ANO 2011.

Ugrupowanie byłego wicepremiera Andreja Babiša z wynikiem blisko 29,64 proc. głosów zdystansowało drugą w kolejności konserwatywną Obywatelską Partię Demokratyczną (ODS) z 11,3 proc. Trzecie miejsce przypadło Czeskiej Partii Piratów z 10,8 proc. głosów. Tuż za nimi znalazła się populistyczna Wolność i Demokracja Bezpośrednia (SPD) z 10,6 proc. głosów. Znacznie słabiej wypadła tym razem Komunistyczna Partia Czech i Moraw (KSČM) z 7,76 proc. poparcia, a katastrofalny wynik zanotowała, współrządząca dotąd, Czeska Partia Socjaldemokratyczna (ČSSD), zdobywając zaledwie 7,27 proc. głosów. Do parlamentu wejdą także chadecy z KDU-ČSL, których poparło 5,8 proc. głosujących, centroprawicowy TOP 09 z 5,31 proc. oraz ruch Burmistrzowie i Niezależni (STAN) z 5,18 proc. głosów.

W 150-osobowej Izbie Poselskiej zasiądzie zatem aż 9 ugrupowań: 78 przedstawicieli ANO, 25 posłów z ODS, 22 Piratów, 22 z SPD, po 15 z KSČM i ČSSD, 7 z TOP 09 oraz 5 ze STAN.

Do parlamentu nie dostali się m.in. kandydaci Partii Zielonych z 1,46 proc. i Zemanowcy z Partia Praw Obywateli (SPO) z 0,36 proc poparcia.

Podział mandatów umożliwia odtworzenie dotychczasowej koalicji ANO z ČSSD i KDU-ČSL, czego nie wyklucza żadne z tych ugrupowań. Niedawni koalicjanci ANO, choć ponieśli wyraźną porażkę, stawiają jednak warunek, aby poza przyszłym rządem pozostał Babiš oraz jego najbliższy współpracownik, wiceprzewodniczący ANO Jaroslav Faltýnek. Obaj politycy w poprzedniej kadencji zostali pozbawieni immunitetu poselskiego w związku z podejrzeniem o oszustwa przy korzystaniu z dotacji UE.

Zainteresowane współpracą rządową z ANO są jeszcze dwa ugrupowania antysystemowe: antyimigrancka i antyislamska SPD oraz komunistyczna KSČM. Jednak one również stawiają ten sam warunek . Jednak możliwość współrządzenia z nimi wykluczył sam Babiš.

ODS i TOP 09, bliski im ideologicznie ruch STAN oraz Piraci, postulujący większą przejrzystość polityki, odrzuciły możliwość współpracy z ANO. Pomimo to Babiš próbuje z nimi negocjować.

Negocjacje powyborcze najprawdopodobniej potrwają wiele tygodni, a ich istotnym uczestnikiem będzie sprzyjający Babišowi prezydent Miloš Zeman. Zapowiedział on, że 31 października powierzy Babišowi misję tworzenia nowego rządu.

Waldemar Chamala

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.