Zgromadzenie Ogólne ONZ przeciwne uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela (akt.)

[2017-12-22 01:38:23]

Zdecydowana większość państw w Zgromadzeniu Ogólnym ONZ opowiedziała się za rezolucją wzywającą do wycofania decyzji o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Spośród 193 państw członkowskich ONZ rezolucję poparło 128, 9 było przeciw, zaś 35 wstrzymało się od głosu.

Przeciw rezolucji zagłosowały jedynie Stany Zjednoczone, Izrael, Gwatemala, Honduras, Togo, Wyspy Marshalla, Mikronezja, Palau i Nauru.

Chiny, Rosja i większość krajów Unii Europejskiej poparła rezolucję, w tym Niemcy, Francja, Wielka Brytania i Włochy.

Wśród 35 krajów, które wstrzymały się od głosu znalazły się m.in. Kanada, Australia, Polska, Czechy, Węgry, Rumunia, Chorwacja oraz Łotwa.

Przedstawiciele 21 krajów, m.in. Ukrainy, Mołdawiy i Gruzji, byli nieobecni podczas głosowania.

W tekście rezolucji nie wymieniono Stanów Zjednoczonych, jednak jej projekt został przygotowany po tym, jak 6 grudnia prezydent Donald Trump ogłosił decyzję o uznaniu przez USA Jerozolimy za stolicę Izraela.

18 grudnia USA zawetowały projekt rezolucji ws. Jerozolimy w Radzie Bezpieczeństwa ONZ (było to pierwsze weto tego kraju od 6 lat). Pozostałych 14 członków Rady głosowało za jej przyjęciem. W związku z amerykańskim wetem projekt rezolucji został skierowany do Zgromadzenia Ogólnego ONZ, gdzie żaden z krajów nie ma prawa weta, jednak jego uchwały nie mają wiążącej mocy prawnej.

*

Już w niedzielę prawicowy prezydent Gwatemali Jimmy Morales poinformował w mediach społecznościach, że ambasada Gwatemali w Izraelu zostanie przeniesiona z Tel Awiwu do Jerozolimy.

*

Tymczasem izraelski minister ds. transportu Israel Katz z partii Likud planuje wykopać pod Starym Miastem w Jerozolimie tunel kolejowy, a stację przy Ścianie Płaczu nazwać imieniem Donalda Trumpa.

W ten sposób zamierza podziękować amerykańskiemu prezydentowi za jego decyzję o uznaniu Jerozolimy za stolicę Izraela.

Waldemar Chamala

fot. Wikimedia Commons

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.