Katowice, Łódź: Radni w obronie placów Szewczyka i Zwycięstwa

[2017-12-28 18:06:58]

28 grudnia katowiccy radni przegłosowali projekt uchwały o skierowanie skargi do sądu administracyjnego na decyzję wojewody zmieniającą plac Wilhelma Szewczyka w Katowicach na plac Marii i Lecha Kaczyńskich. Sesja nadzwyczajna w tej sprawie miała burzliwy przebieg.

Ponad 5,5 tys. podpisów złożyli mieszkańcy miasta, sprzeciwiający się zmianie nazwy położonego w sercu miasta placu.

Patryk Białas z fundacji BoMiasto poinformował, że zbieranie podpisów pod petycją w dalszym ciągu trwa w internecie.

Zmiana nazwy placu była jednym z pierwszych zarządzeń nadzorczych wojewody śląskiego Jarosława Wieczorka (PiS), wydanych w związku z tzw. ustawą dekomunizacyjną.

W reakcji prezydent Marcin Krupa zapowiedział projekt uchwały ws. zaskarżenia tego zarządzenia, a następnie wniósł go na budżetową sesję rady miasta. Projekt jeszcze w czasie sesji został wycofany ze względów formalnych. Przewodnicząca Rady Miasta Krystyna Siejna zwołała wówczas nadzwyczajną sesję, o którą wnioskowali radni opozycyjnych klubów PO i Ruchu Autonomii Śląska.

Zmarły w 1991 roku Wilhelm Szewczyk był zasłużonym śląskim publicystą, pisarzem, krytykiem literackim i jednocześnie członkiem wojewódzkich władz PZPR w Katowicach. Przez ponad 20 lat zasiadał w Sejmie PRL.

Do analogicznej sytuacji doszło także m.in. w Łodzi, gdzie radni skierowali do sądu administracyjnego decyzję o zmianie nazwy Placu Zwycięstwa na Plac Lecha Kaczyńskiego. Co ciekawe nazwy tej nie było na specjalnej liście IPN.

Wojewoda zmienił w Łodzi nazwy aż 26 ulic i jednego placu. Pod zmienionymi adresami mieszka ponad 16 tys. osób. W mieście ma być m.in. ulica Solidarności Walczącej, Anny Walentynowicz czy Johna Wayne'a

Waldemar Chamala

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 lipca:

1918 - Urodził się Nelson Mandela, przywódca walki z apartheidem w RPA, prezydent tego kraju w latach 1994-99, laureat nagrody Nobla.

1936 - Na Wyspach Kanaryjskich gen. Franco ogłosił stan wojenny, wszczynając bunt przeciwko Republice - początek hiszpańskiej wojny domowej.

1936 - W Warszawie bojówka ONR-Falangi napadła i poraniła nożami Stanisława Dubois, przewodniczącego Rady Głównej Czerwonego Harcerstwa TUR, członka władz naczelnych PPS.

1943 - Partyzanci z Gwardii Ludowej i Batalionów Chłopskich zajęli wieś Solec na Kielecczyźnie, rozbroili posterunek policji, rozbili pocztę, młyn, tartak i spółdzielnię oraz zniszczyły Arbeitsamt.

1950 - Urodził się Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady.

1974 - Sejm PRL przyjął ustawę powołującą Fundusz Alimentacyjny.

1988 - Iran zaakceptował rezolucję Rady Bezpieczeństwa ONZ ws. zakonczenia wojny z Irakiem.

2006 - Włoska policja uwolniła 113 Polaków żyjących w niewolniczych warunkach w przymusowym obozie pracy w prowincji Apulia na południu kraju.

2007 - Zmarł Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô). Miał 98 lat.