Czechy: Będzie druga tura wyborów prezydenckich (akt.)

[2018-01-13 18:26:39]

Zakończyła się pierwsza tura wyborów prezydenckich w Czechach. W drugiej turze zmierzą się Miloš Zeman i Jiří Drahoš. Po zliczeniu wyników z wszystkich okręgów okazało się, że uzyskali oni odpowiednio 38,56 i 26,6 proc. głosów.

Miloš Zeman, dawny lider Czeskiej Partii Socjaldemokratycznej, pełni urząd od 2013 r. Jako prezydent Czech zbliżył się politycznie do Rosji, ostro krytykował migrację z krajów muzułmańskich i decyzję Niemiec o przyjęciu uchodźców. Jego wynik okazał się lepszy niż w pierwszej rundzie wyborów prezydenckich w 2013 r., gdy uzyskał 23 proc. głosów.

Jeśli wybory ostatecznie wygrałby niezależny Jiří Drahoš, profesor chemii, były prezes Akademii Nauk Republiki Czeskiej, oznaczałoby to zmianę obecnej polityki na prozachodnią i zbliżenie do głównego nurtu UE. Drahoš wygrał w Pradze i przyległych do niej gminach.

Z pozostałych kandydatów najlepszy wynik (10,23 proc.) uzyskał były współpracownik Vaclava Havla i dyplomata Pavel Fischer.

9,18 proc. głosów otrzymał kolejny niezależny kandydat, Michal Horáček, dziennikarz, pisarz, i autor tekstów.

Powody do zadowolenia ma lekarz, nauczyciel akademicki i aktywista społeczny Marek Hilšer (8,83 proc.). Ten najmłodszy z kandydatów 41-latek inicjował różne protesty społeczne, m.in. w 2008 przeciwko rządowym planom przekształceń szpitali oraz uczestniczył w misjach medycznych w Kenii. W kampanii opowiadał się m.in. za rozwijaniem w Czechach społeczeństwa obywatelskiego.

Wyniki pozostałych kandydatów nie przekroczyły 10 proc. Największe rozczarowanie panowało w otoczeniu byłego prawicowego premiera Mirka Topolánka, który dostał zaledwie 4,3 proc. głosów.

Wśród dziewięciu kandydatów na urząd prezydenta nie znalazła się ani jedna kobieta.

Frekwencja wyniosła 61,92 proc. Druga tura wyborów odbędzie się w dniach 26-27 stycznia.

Waldemar Chamala

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.