USA: Zawieszenie działalności władz federalnych

[2018-01-21 00:59:25]

W nocy z piątku na sobotę nastąpiło zawieszenie działalności instytucji federalnych. Jest to wynik nieuchwalenia przez Senat prowizorium budżetowego, które umożliwiało ich finansowania przez kolejny miesiąc.

Republikanom nie udało się zebrać w Senacie 60 głosów koniecznych do uchwalenia prowizorium budżetowego. W rezultacie rząd federalny z braku pieniędzy na dalszą działalność rozpoczął „zawieszanie” (shutdown) swojej działalności.

Do fiaska doszło mimo trwających do ostatniej chwil intensywnych, zakulisowych negocjacji między republikanami i demokratami i pomimo interwencji prezydenta Donalda Trumpa.

W głosowaniu za kolejnym przedłużeniem prowizorium budżetowego głosowało 50 senatorów, w tym pięciu z Partii Demokratycznej. Przeciw przedłużeniu dalszego funkcjonowania rządu w oparciu o prowizorium zagłosowało 49 senatorów, w tym czterech republikanów.

Przed głosowaniem w Senacie Trump spotkał się z liderem demokratycznej mniejszości, senatorem ze stanu NowyChuckiem Schumerem. Jednak rozmowa nie zakończyła się żadnym kompromisem.

Przemawiając w Senacie Schumer obciążył winą prezydenta Trumpa. Zawieszenie działalności władz jest odpowiednim symbolem chaosu pierwszego roku rządów Donalda Trumpa – ocenił.

Skutki zawieszenia nie od razu dadzą się we znaki mieszkańcom USA, gdyż rząd federalny zaczął wyhamowywać swoje działania podczas weekendu, gdy większość instytucji jest zamknięta. Problemy dla większej grupy Amerykanów zaczną się, jeśli do poniedziałku senatorowie nie znajdą jakiegoś rozwiązania. Tego dnia ponad 850 tys. cywilnych pracowników administracji federalnej zostanie wysłanych na przymusowe, niepłatne urlopy. Dotyczyć to będzie także pracowników kontroli lotów czy osób zajmujących się dostawami energii elektrycznej.

Najważniejsze dla bezpieczeństwa państwa resorty i służby federalne niezbędne będą nadal działały. Również federalny system emerytalny Social Security Administration będzie wysyłać czeki. Jednak ponad 8 mln dzieci z najbiedniejszych rodzin nie będzie miało federalnego ubezpieczenia medycznego.

Zdaniem ekspertów jeden dzień zawieszania działalności władz federalnych powoduje straty w wysokości 1,5 mld dol.

Większość komentatorów uważa, że polityczne koszty zawieszania działalności rządu aż do odwołania poniosą rządzący w Białym Domu i posiadający większość w obu izbach Kongresu politycy Partii Republikańskiej.

Waldemar Chamala

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.