Niemcy: Zjazd SPD zgodził się na koalicję z chadekami (akt.)

[2018-01-22 11:51:15]

Zjazd SPD zgodził się w niedzielę w Bonn na rozpoczęcie negocjacji w sprawie koalicji z CDU i CSU.

Po burzliwych, kilkugodzinnych obradach delegaci wyrazili zgodę na rozpoczęcie negocjacji ws. koalicji rządowej z blokiem chadeckim Angeli Merkel.

Za rozpoczęciem rozmów opowiedziało się 362 z 642 delegatów uczestniczących w zjeździe. Przeciwko koalicji zagłosowało 279 delegatów.

Odczuwam ulgę i radość – powiedział szef SPD Martin Schulz po ogłoszeniu wyników głosowania.

Przeciwnicy koalicji apelowali o odrzucenie wniosku władz SPD i przejście do opozycji. Wskazywali, że SPD jedynie „korygowała działania CDU”. Lider Jusos, młodzieżówki SPD, Kevin Kühnert powiedział, że socjaldemokraci i chadecy mają rozbieżne interesy. Współpraca SPD z CDU/CSU w poprzedniej kadencji doprowadziła do „ogromnego kryzysu zaufania” w partii – argumentował. „Musimy znowu stać się najsilniejszą partią w kraju” – postulowali delegaci z Jusos.

Zgoda na negocjacje nie przesądza definitywnie losów przyszłej koalicji. Jeśli rozmowy zakończą się zgodnie z planem w lutym, na drodze do powołania nowego rządu Angeli Merkel stoi jeszcze referendum z udziałem wszystkich ponad 440 tys. członków SPD.

Waldemar Chamala

Z czego wynika przewaga mediów prawicowo-liberalnych w Polsce?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
24 maja (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 maja:

1881 - Urodziła się Natalia Gąsiorowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1882 - Urodziła się Sigrid Undset, wybitna powieściopisarka i nowelistka norweska, przeciwniczka nazizmu i rasizmu, laureatka Nagrody Nobla w dziedzinie literatury w 1928.

1891 - Urodził się Earl Browder, sekretarz generalny Komunistycznej Partii USA w latach 1932-45.

1945 - Ukazał się pierwszy numer "Expressu Wieczornego", którego założycielem i redaktorem naczelnym był członek PPS Rafał Praga.

1946 - W Wielkiej Brytanii znacjonalizowano kopalnie.

1947 - Urodziła się Nancy Fraser, amerykańska teoretyczka feminizmu, prof. filozofii i teorii politycznej, przedstawicielka tzw. IV pokolenia szkoły frankfurckiej.

1990 - Na przystanku autobusowym w mieście Riszon le-Cijjon izraelski żołnierz zastrzelił 7 Palestyńczyków.