Rząd ograniczy prawo do protestów pracowniczych?

[2018-02-20 15:30:39]

Kilka dni temu do opinii publicznej przeniknęły propozycje komisji kodyfikacyjnej, zgodnie z którymi pracownicy mieliby pracować dłużej, być bardziej elastyczni i mieć mniejszą ochronę. Zakładają one między innymi wprowadzenie nowych rodzajów niestandardowych umów, wydłużenie tygodnia pracy do 48 godzin i zniesienie granicy 11-godzinnego odpoczynku dobowego dla części pracowników, zniesienie ewidencji czasu pracy dla pracowników małych firm czy możliwość długotrwałego niepłacenia pracownikom za nadgodziny. Teraz dowiadujemy się, że gdy pracownicy z niezadowoleniem przyjmą te rozwiązania, trudniej będzie im protestować.

Piotr Szumlewicz

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, komisja kodyfikacyjna zaproponowała, aby pracodawcy zyskali prawo do uprzedniego sądowego badania legalności sporu zbiorowego lub strajku. Inne akcje protestacyjne też miałyby być dokładniej unormowane. Pracodawcy od lat dążą do wprowadzenia tych rozwiązań.

Zgodnie z projektowanymi rozwiązaniami spory zbiorowe nadal mogłyby dotyczyć interesów zbiorowych załogi, czyli warunków pracy, płac, świadczeń socjalnych lub praw i wolności związkowych. Nowym rozwiązaniem byłaby możliwość uprzedniego sprawdzenia, czy żądania kierowane przez stronę pracowniczą spełniają ustawowe kryteria (tzn. czy rzeczywiście dotyczą np. płac lub świadczeń socjalnych), a więc czy wszczęcie sporu w danej sprawie w ogóle jest możliwe. W tym celu pracodawca albo przedstawicielstwo związkowe mogliby wystąpić do sądu z wnioskiem o zbadanie zgodności zgłoszonych żądań z ustawowymi wymogami. W razie uznania, że postulaty załogi spełniają omawiane kryteria, strony miałyby trzy dni na podjęcie rokowań, czyli rozpoczęcie procedury rozwiązywania sporu. Jeśli żądania byłyby niezgodne z wymogami, konflikt wygasałby z mocy prawa. Na podobnych zasadach miałaby się odbywać kontrola legalności strajku. W okresie pomiędzy ogłoszeniem strajku a terminem jego rozpoczęcia (co najmniej pięć dni) pracodawca lub przedstawicielstwo związkowe mogliby wystąpić do sądu z wnioskiem o zbadanie jego zgodności z prawem. W razie uznania niezgodności strajku z prawem orzeczenie zobowiązywałoby organizatorów do natychmiastowego zaniechania naruszeń.

Komisja zaproponowała też bardziej szczegółowe uregulowanie zasad prowadzenia akcji protestacyjnych innych niż strajki. Zgodnie z jej rekomendacjami nie mogłyby one prowadzić do ograniczenia lub zagrożenia funkcjonowania lub organizacji zakładu pracy, zablokowania lub utrudnienia dostępu osób nieuczestniczących w akcji do terenu firmy. Organizatorzy byliby też zobowiązani do poinformowania pracodawcy o planowanej inicjatywie na co najmniej pięć dni przed jej rozpoczęciem.

Polska mniejszych miast
Zawiercie, Księgarnia Edukacyjna Szkółka Językowa w Zawierciu Sądowa 10
28 maja (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.