Rząd ograniczy prawo do protestów pracowniczych?

[2018-02-20 15:30:39]

Kilka dni temu do opinii publicznej przeniknęły propozycje komisji kodyfikacyjnej, zgodnie z którymi pracownicy mieliby pracować dłużej, być bardziej elastyczni i mieć mniejszą ochronę. Zakładają one między innymi wprowadzenie nowych rodzajów niestandardowych umów, wydłużenie tygodnia pracy do 48 godzin i zniesienie granicy 11-godzinnego odpoczynku dobowego dla części pracowników, zniesienie ewidencji czasu pracy dla pracowników małych firm czy możliwość długotrwałego niepłacenia pracownikom za nadgodziny. Teraz dowiadujemy się, że gdy pracownicy z niezadowoleniem przyjmą te rozwiązania, trudniej będzie im protestować.

Piotr Szumlewicz

Jak informuje „Dziennik Gazeta Prawna”, komisja kodyfikacyjna zaproponowała, aby pracodawcy zyskali prawo do uprzedniego sądowego badania legalności sporu zbiorowego lub strajku. Inne akcje protestacyjne też miałyby być dokładniej unormowane. Pracodawcy od lat dążą do wprowadzenia tych rozwiązań.

Zgodnie z projektowanymi rozwiązaniami spory zbiorowe nadal mogłyby dotyczyć interesów zbiorowych załogi, czyli warunków pracy, płac, świadczeń socjalnych lub praw i wolności związkowych. Nowym rozwiązaniem byłaby możliwość uprzedniego sprawdzenia, czy żądania kierowane przez stronę pracowniczą spełniają ustawowe kryteria (tzn. czy rzeczywiście dotyczą np. płac lub świadczeń socjalnych), a więc czy wszczęcie sporu w danej sprawie w ogóle jest możliwe. W tym celu pracodawca albo przedstawicielstwo związkowe mogliby wystąpić do sądu z wnioskiem o zbadanie zgodności zgłoszonych żądań z ustawowymi wymogami. W razie uznania, że postulaty załogi spełniają omawiane kryteria, strony miałyby trzy dni na podjęcie rokowań, czyli rozpoczęcie procedury rozwiązywania sporu. Jeśli żądania byłyby niezgodne z wymogami, konflikt wygasałby z mocy prawa. Na podobnych zasadach miałaby się odbywać kontrola legalności strajku. W okresie pomiędzy ogłoszeniem strajku a terminem jego rozpoczęcia (co najmniej pięć dni) pracodawca lub przedstawicielstwo związkowe mogliby wystąpić do sądu z wnioskiem o zbadanie jego zgodności z prawem. W razie uznania niezgodności strajku z prawem orzeczenie zobowiązywałoby organizatorów do natychmiastowego zaniechania naruszeń.

Komisja zaproponowała też bardziej szczegółowe uregulowanie zasad prowadzenia akcji protestacyjnych innych niż strajki. Zgodnie z jej rekomendacjami nie mogłyby one prowadzić do ograniczenia lub zagrożenia funkcjonowania lub organizacji zakładu pracy, zablokowania lub utrudnienia dostępu osób nieuczestniczących w akcji do terenu firmy. Organizatorzy byliby też zobowiązani do poinformowania pracodawcy o planowanej inicjatywie na co najmniej pięć dni przed jej rozpoczęciem.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.