Duże różnice poziomu płacy minimalnej w UE

[2018-02-23 15:03:43]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat płacy minimalnej w Unii Europejskiej na początku bieżącego roku. Wynika z nich, że państwa UE są bardzo zróżnicowane odnośnie wysokości minimalnego wynagrodzenia. Na początku bieżącego roku 22 z 28 krajów UE miało ustawowo określoną płacę minimalną. Nie mają jej Dania, Austria, Włochy, Szwecja, Finlandia i Cypr, które w większości przypadków ustalają płace minimalne na poziomie branżowym.

Najniższą płacę minimalną mają: Bułgaria – 261 euro, Litwa – 400, Rumunia – 408 i Łotwa – 430. Najwyższe minimalne wynagrodzenie mają Luksemburg – 1999 euro, Irlandia – 1614, Holandia – 1578, Belgia – 1563. Eurostat podał również, że federalna płaca minimalna w USA w styczniu bieżącego roku wynosiła 1048 euro. W Polsce na początku bieżącego roku minimalne wynagrodzenie wynosiło 503 euro.

Eurostat podał też dane dotyczące proporcji minimalnego wynagrodzenia do mediany miesięcznych zarobków brutto. W 2014 roku płace minimalne w stosunku do mediany najwyższe były w Portugalii – 64%, we Francji i Słowenii – po 62%, w Bułgarii – 57% oraz w Holandii i Luksemburgu - po 56%, a najniższe w Czechach – 39%, w Estonii – 40%, w Hiszpanii i Irlandii – po 45% oraz na Słowacji - 46%. W Polsce proporcja wynosiła 52%.

W porównaniu ze styczniem 2008 r. w ciągu ostatnich 10 lat płace minimalne (wyrażone w euro) wzrosły we wszystkich krajach poza Grecją, w której nastąpił spadek o 14%. Najszybciej rosła płaca minimalna w Rumunii – 11,4% rocznie, w Bułgarii – 8,8% i na Słowacji – o 7,1%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczącego minimalnego wynagrodzenia w parytecie siły nabywczej (z uwzględnieniem różnic w cenach). Luka w minimalnych stawkach płac między państwami członkowskimi UE przy uwzględnieniu zróżnicowania cen zmniejszył się z proporcji blisko 1:8 do prawie 1:3. Najwyższa płaca minimalna tak liczona jest w Luksemburgu – 1597, a najniższa w Bułgarii – 546.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.