Wielka Brytania: Corbyn za nową unią celną z UE

[2018-02-27 15:07:34]

Jeremy Corbyn przedstawił propozycje laburzystów na dalsze negocjacje ws. brexitu, opowiadając się m.in. za wypracowaniem nowej unii celnej ze Wspólnotą.

Przemawiając w Coventry lider Partii Pracy stwierdził, iż rządzący konserwatyści nie mają planu gospodarczego ani pomysłu na brexit. Powiedział, że jego rząd nie dopuściłby do używania migrantów jako kozłów ofiarnych, przeciwstawiania sobie pokoleń sobie i rozgrywania narodów w ramach Wielkiej Brytanii.

Corbyn przyznał, że sam ma eurosceptyczne poglądy, podkreślając, że od dawna sprzeciwiał się ortodoksyjnej wersji wolnego rynku (...) w UE. Jednocześnie jednak zaznaczył: Często termin "eurosceptyk" jest w rzeczywistości traktowany jako synonim pojęcia "antyeuropejski" - a ja w żadnym wypadku nie jestem antyeuropejski i chcę bliskiej i postępowej współpracy w ramach całej Europy po brexicie.

Polityk zapowiedział, że gdyby to on negocjował z Unią Europejską, liczyłby na wypracowanie nowych, dopasowanych do potrzeb Wielkiej Brytanii warunków unii celnej z UE, które zakładałyby szereg wyjątków od obecnych przepisów, umożliwiając większy interwencjonizm państwa w gospodarkę, a także pozostawiając rządowi w Londynie możliwość prowadzenia własnej polityki handlowej, w tym negocjowania umów z państwami trzecimi. Podkreślił, iż jest to - wraz z zapobieżeniem twardej granicy z Irlandią oraz zapewnieniem bezproblemowego przepływu towarów - jednym z priorytetów jego gabinetu cieni.

Proponowana unia celna nie obejmowałaby m.in. sektora usług.

Jednocześnie lider laburzystów wykluczył możliwość pozostania we wspólnym rynku UE także ze względu na powiązaną z tym konieczność zachowania swobody przepływu osób w ramach Wspólnoty.

Unia Europejska nie jest przyczyną wszystkich naszych problemów i wyjście ze Wspólnoty ich nie rozwiąże. Podobnie UE nie jest źródłem całego oświecenia, a jej opuszczenie nie skazuje nas na katastrofalne scenariusze" - tłumaczył, dodając, że przyszłość jest bardziej przyziemna i pozostaje w naszych rękach.

Niespodzianką było poparcie postulatów Corbyna m.in. przez organizację przedstawicieli biznesu CBI, która oceniła, że utrzymanie jakiejś formy unii celnej pomogłoby w rozwoju handlu bez akceptowania swobody przepływu osób lub wpłat do budżetu UE. CBI ostrzegła jednak, że przedsiębiorcy powinni "zachować czujność" wobec postulowanej przez laburzystów renacjonalizacji m.in. kolei i poczty.

JK, WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.