Eurostat: Duże różnice regionalne w poziomie PKB

[2018-02-28 16:37:51]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2016 roku. Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2016 roku wynosiła 29.200 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 258% średniej unijnej, Irlandii – 183%, Holandii i Austria – po 128, Dania – 124, Niemcy i Szwecja – po 123. Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 49%, Rumunia – 58%, Chorwacja – 60%, Łotwa – 65%, Węgry – 67% oraz Polska i Grecja – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2016 roku był Londyn centralny, w którym PKB na osobę w parytecie siły nabywczej osiągnął aż 611% średniej unijnej (czyli 178.200 euro). Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 257%, irlandzki region Southern and Eastern – 217%, Bruksela i Hamburg – po 200%, Bratysława – 184%, Praga – 182%, niemiecki Oberbayern – 177%, Il de France – 175% i Sztokholm – 173%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2016 roku był bułgarski Severozapaden – 29%, francuski Mayotte – 33%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 34%, rumuński Nord Est – 36%. Wśród 10 najbiedniejszych regionów znalazło się 5 bułgarskich, po rumuńskie i węgierskie oraz jeden francuski.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się też 5 polskich województw. Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47% średniej unijnej, Podkarpackie i Podlaskie – po 48% Warmińsko-mazurskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw w 2016 r. miało PKB poniżej 80% średniej unijnej. Jedynym wyjątkiem było województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.