Partia Razem zostanie zdelegalizowana?

[2018-03-10 14:36:13]

Prokuratura Krajowa sprawdza, czy Partia Razem oraz Komunistyczna Partia Polski nie propagują komunizmu.

W piątek wiceminister sprawiedliwości Michał Woś poinformował, że prokuratura prowadzi postępowanie, które być może zostanie zakończone wnioskiem o delegalizację partii.

Już w lutym doniesienie oraz list w tej sprawie przesłały do prokuratury dwa stowarzyszenia: Koliber i Młoda Prawica.

Prokuratura Ziobry chce podobno delegalizować @partiarazem za totalitaryzm. Pretekst równie absurdalny, co żenujący. Wniosek napisał asystent min. przedsiębiorczości (tej od 20 mln złotych dla banku JP Morgan). Zabolało, że krytykujemy rozdawanie korporacjom pieniędzy z budżetu? - napisał na Twitterze Adrian Zandberg.

wch

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.