Słowacja: Prezydent nie zgodził się na skład nowego rządu (akt.)

[2018-03-20 13:58:52]

​Prezydent Słowacji Andrej Kiska odmówił nominowania pierwszego składu rządu, który przedstawił mu desygnowany na nowego premiera Peter Pellegrini z centrolewicowej partii SMER-SD.

Kiska uzasadnił, że niektórych kandydatów na ministrów dyskwalifikują ich kontrowersyjne powiązania osobiste. Jeśli nowy rząd jest zainteresowany przywróceniem zaufania ludzi do państwa, musimy mieć ścisłe wymagania co do jego składu - powiedział.

Dotychczasowy premier Robert Fico 15 marca podał się do dymisji w związku z kryzysem politycznym, który wywołało zabójstwo dziennikarza śledczego Jána Kuciaka i jego partnerki Martiny Kušnírovej.

W swoim orędziu telewizyjnym Fico oskarżył prezydenta Kiskę o destabilizację sytuacji w kraju i kontakty z miliarderem George'em Sorosem. Były premier powiedział, że spotkali się oni we wrześniu 2017 r., a na spotkaniu nie byli obecni przedstawiciele słowackiego MSZ. Poza tym publicznie poprosił Kiskę o wyjaśnienia, dlaczego nawiązał znajomość z Sorosem oraz na jaki temat rozmawiali.

***

22 marca prezydent Andrej Kiska zatwierdził drugi przedstawiony przez nowego szefa rządu skład gabinetu i wręczył nominację na stanowisko premiera Peterowi Pellegriniemu.

Otwiera to drogę do zakończenia kryzysu politycznego na Słowacji. Odwołane zostały już zaplanowane na najbliższy piątek kolejne masowe protesty. W poprzednim, w Bratysławie wzięło udział nawet 65 tys. osób, najwięcej od czasów aksamitnej rewolucji.

wch

Na zdjęciu Peter Pellegrini; fot. flickr.com

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.