USA: Wielosettysięczne protesty przeciw przemocy w szkołach

[2018-03-25 00:43:57]

Setki tysięcy ludzi wyszły w sobotę na ulice w proteście przeciwko przemocy z użyciem broni w szkołach. Demonstracje pod hasłem "Marsz o nasze życie" (Marsh for Our Lives) odbyły się w setkach miast w całych Stanach Zjednoczonych. Największą zorganizowano na National Mall w Waszyngtonie.

W protestach wzięli udział uczniowie, ich rodzice, studenci i inni Amerykanie, którzy postanowili wyrazić sprzeciw wobec przemocy z użyciem broni na terenie szkół. Protestujący trzymali transparenty i tablice z hasłami: "Ile jeszcze?", "Dość!", "Nigdy więcej", "Dzieci przeciwko broni", "Nie można uczyć się będąc na celowniku", "Naprawcie to, zanim będę musiała pisać do mamy, chowając się pod biurkiem".

Po zakończeniu głównej demonstracji w Waszyngtonie jej organizatorzy podali, że według ich szacunków wzięło w niej udział nawet 800 tys. osób.

Tylko w ostatniej szkolnej masakrze w Parkland na Florydzie zginęło 14 uczniów i troje pracowników szkoły.

wch

fot. Wikimedia Commons

PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.