Piotr Szumlewicz przewodniczącym Rady Mazowieckiej OPZZ

[2018-03-26 22:12:18]

Rada OPZZ Województwa Mazowieckiego ma nowe władze. 14 marca członkowie nowej rady wybrali Piotra Szumlewicza (Konfederacja Pracy) przewodniczącym Rady na kadencję 2018-2022. W głosowaniu tajnym Szumlewicz wygrał z dotychczasowym przewodniczącym Jerzym Wiśniewskim (ZNP).

Na posiedzeniu 23 marca Rada wybrała sześciu wiceprzewodniczących. Są nimi: Joanna Dąbrowska (Konfederacja Pracy), Marek Kupiec (AZZ Pracowników), Sebastian Bieniek (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o. o.), Urszula Woźniak (ZNP), Tomasz Wudarczyk (NSZZ Pracowników Banku Handlowego S.A.), Halina Poszytek (ZNP).

Rada wybrała też członków prezydium, którymi poza przewodniczącym i wiceprzewodniczącymi będą: Robert Chorowicz (ZNP), Andrzej Frasoński (Związek Zawodowy Przemysłu Elektromaszynowego Fabryka Broni), Maria Jolanta Janiszewska (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Pracowników Energetyki Płockiej), Stanisław Nisztor (ZNP), Maria Połońska (Związek Zawodowy Pracowników Zakładu Remontów i Konserwacji Dróg „Remontowiec”), Zenon Stolarski (Międzyzakładowy Związek Zawodowy Energetyków W Enea Wytwarzanie Sp z o.o.), Jerzy Telechowski (NSZZ Pracowników Spółki Orlen Awiaton), Robert Zieliński (Związek Zawodowy pracowników Portu Lotniczego Warszawa Okęcie).

Podczas wyborów Szumlewicz przedstawił swój program, w którym znalazły się między innymi:
- cykl spotkań ze związkowcami w różnych regionach Mazowsza o nowym Kodeksie pracy i innych ważnych sprawach pracowniczych,
- prowadzenie zajęć o związkach zawodowych w szkołach,
- interwencje w zakładach pracy poprzez pomoc prawną, organizowanie pikiet, rozdawanie ulotek, pisanie skarg do zarządów firm, nagłośnienie medialne problemów pracowników danej branży czy zakładu pracy,
- przyciąganie nowych środowisk, tworzenie nowych organizacji związkowych, również w tych branżach, w których nie ma związków zawodowych,
- obniżka cen biletów komunikacji publicznej na Mazowszu,
- monitoring sytuacji w szkolnictwie terenie, tak odnośnie zatrudnienia nauczycieli i skutków reformy edukacji, jak też dostępu dzieci do zdrowych posiłków czy opieki medycznej,
- walka z nierównościami płacowymi osób na tych samych stanowiskach w sektorze publicznym,
- wsparcie dla pracowników ukraińskich na Mazowszu,
- wdrażanie propracowniczych rozwiązań, których OPZZ broni na terenie całego kraju, np. radykalnie wyższych płac za pracę w niedzielę czy zawierania układów zbiorowych.

Agnieszka Mrozik

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - W USA miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.