Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

27 maja:

1525 - Po torturach 軼i皻o Thomasa Mnzera, przyw鏚c powstania ch這pskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zgin掖 Fran蔞is Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodzi si Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, tw鏎ca idei "O鈍ieconego Spo貫cze雟twa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedzia趾owski zg這si w Sejmie w imieniu Zwi您ku Polskich Pos堯w Socjalistycznych projekt konstytucji, okre郵aj帷y reformy ustrojowe, maj帷e umo磧iwi przej軼ie od kapitalizmu do socjalizmu drog parlamentarn.

1920 - Utworzono Tatarsk Autonomiczn Socjalistyczn Republik Radzieck.

1964 - Zmar Jawaharlal Nehru, indyjski m捫 stanu, przyw鏚ca socjalistycznego skrzyd豉 Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodleg這嗆, premier Indii.

1989 - W Lublinie utworzono Tymczasowy Komitet Krajowy PPS z Grzegorzem Ilk na czele.

2002 - P彋er Medgyessy z W璕ierskiej Partii Socjalistycznej zosta premierem W璕ier.