Blisko 30% m這dych ludzi pracuje w weekendy

[2018-04-05 22:47:42]

Zgodnie z nowymi danymi Europejskiego Urz璠u Statystycznego 29,6% m這dych pracownik闚 w UE (w wieku od 15 do 34 lat) w 2016 roku regularnie pracowa這 w weekendy.

Najwy窺zy odsetek m這dych os鏏 pracuj帷ych w weekendy by w Grecji – 47,5%, w Holandii – 40,7%, we W這szech – 40,5% i w Irlandii – 40,3%. Najmniej m這dych ludzi pracuj帷ych w weekendy by這 na W璕rzech – 11%, w Portugalii – 12,2%, w Polsce – 13% i w Chorwacji – 17,6%.

W tym samym raporcie Eurostat zapyta, jaki w 2016 roku by odsetek m這dych pracownik闚, kt鏎ych tygodniowy czas pracy w g堯wnym zawodzie przekracza 49 godzin. W ca貫j UE takich os鏏 jest 7,1%. Najwi璚ej os鏏 z tak d逝gim czasem pracy by這 w Grecji – 14,9%, Wielkiej Brytanii – 12,2% oraz w Polsce i na Cyprze – po 10,9%. Najni窺zy odsetek m這dych ludzi d逝go pracuj帷ych by na Litwie – 1,3%, na υtwie – 2,1%, w Holandii – 2,3% oraz w Szwecji i Bu貪arii – po 2,4%.

Piotr Szumlewicz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Debata o praworz康no軼i
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Pr騜na 7/9
19 listopada (poniedzia貫k), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpocz掖 swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usuni皻o cz這nk闚 Wydzia逝 Bojowego, reprezentuj帷ych prawe skrzyd這 partii.

1917 - Urodzi豉 si Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodzi si Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z tw鏎c闚 koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodzi si Tadeusz Kowalik, ekonomista i dzia豉cz spo貫czny o pogl康ach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika 篡dowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamowa Republik Algierii.

1972 - SPD wygra豉 wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywaj帷 46% g這s闚.

1987 - Ewa 皻owska zosta豉 pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wybor闚 prezydenckich wygra Aleksander Kwa郾iewski, pokonuj帷 Lecha Wa喚s.

2002 - U wybrze篡 hiszpa雟kiej Galicji zaton掖 tankowiec MT Prestige z 豉dunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, kt鏎a wydosta豉 si ze zbiornik闚 i zniszczy豉 unikatowe wybrze瘸 oraz tradycyjne 這wiska galicyjskich rybak闚.

2005 - W Katowicach nast徙i這 uroczyste ods這ni璚ie pomnika wojewody Zi皻ka. Powsta on dzi瘯i Spo貫cznemu Komitetowi Budowy Pomnika Genera豉 Jerzego Zi皻ka w Katowicach.