Niemcy: Obchody 200. rocznicy urodzin Karola Marksa

[2018-05-05 20:22:03]

Odsłonięcie monumentalnego pomnika Karola Marksa w jego rodzinnym Trewirze stanowiło jeden z kulminacyjnych punktów obchodów 200. rocznicy jego urodzin.

Monument filozofa, urodzonego 5 maja 1818 r. w Trewirze, stanął nieopodal rodzinnego domu Marksów i pochodzącej z czasów rzymskich zabytkowej bramy miejskiej Porta Nigra.

Ponad czterometrowy, ważący 2,3 ton, pomnik dłuta chińskiego artysty Wu Weishana, jest darem władz w Pekinie.

Władze Trewiru wyraziły nadzieję, że monument będzie tam stał także na 250. i 300. urodziny najbardziej znanego syna miasta.

Jubileuszowe, trwające dwa dni obchody, otworzyła w piątek uroczystość w Bazylice Konstantyna w Trewirze. Przybyli na nią liczni prominentni goście ze świata polityki, w tym szef Komisji Europejskiej Jean-Claude Juncker. W swoim przemówieniu chadecki polityk bronił Marksa argumentując, że nie można zrzucać na niego odpowiedzialności za zbrodnie komunistycznych dyktatur.

wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.