GUS: Stopa bezrobocia wynosi 6,1%

[2018-06-28 01:21:33]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w maju 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec maja stopa bezrobocia wyniosła 6,1% i w porównaniu do maja 2017 r. spadła o 1,3 pkt. proc., a w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,2 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec maja zarejestrowanych było 1002,2 tys. bezrobotnych, czyli o 199,9 tys. mniej niż rok wcześniej i o 40,4 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W maju bez prawa do zasiłku było 85,3% bezrobotnych, czyli o 0,4 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 10,5%, kujawsko-pomorskim – 9,1%, podkarpackim – 9,0%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,4%, śląskie – 4,7%, małopolskie – 4,9%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 24,0%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,5%, łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 20,4%, bartoszyckim (woj. warmińsko-mazurskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, w powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%, poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,6% oraz w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie – po 1,8%.

Piotr Szumlewicz

BYDGOSKA DEBATA O IPN-ie
Bydgoszcz, ul. Jaworowa 5
22 lipca (niedziela), 9.15-16.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1961 - Nikaragua: Powstał Sandinistowski Front Wyzwolenia Narodowego (FSLN).

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.