Kasjerzy chwalą ograniczenie handlu w niedzielę, ale woleliby wyższe płace

[2018-07-16 21:40:03]

Ustawa ograniczająca handel w niedzielę jest źle przygotowana, niespójna i zawiera mnóstwo wyjątków. Ponadto dowartościowuje ona małe sklepy, w których pensje są najniższe, prawa pracy są najczęściej łamane, a czas pracy jest najdłuższy. Zamiast wprowadzać selektywne zakazy, obejmujące tylko część jednej branży, warto byłoby zadbać o zwiększenie stabilności zatrudnienia, skrócenie czasu pracy i podniesienie płac w całej gospodarce. Dlatego znacznie lepszymi rozwiązaniami od tych przeforsowanych przez rząd byłoby wprowadzenie 2,5 razy wyższych wynagrodzeń za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie, skrócenie tygodnia pracy i radykalne ograniczenie skali umów cywilno-prawnych.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny ograniczenia handlu w niedzielę wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w weekend 23-24 czerwca na próbie 134 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast.

W lutym bieżącego roku 56% pracowników sieci popierało ustawę ograniczającą sprzedaż. Teraz odsetek osób popierających ograniczenie handlu popiera 71% badanych. Wśród osób posiadających dzieci odsetek zwolenników ustawy wzrósł z 69% do 77%, a przeciwnych nowym rozwiązaniom jest 14% badanych. W grupie pracowników, którzy nie mają dzieci, również wzrosło poparcie dla zakazu handlu. W poprzednim badaniu było 37% takich głosów, a w tym 61%. Odsetek przeciwników ustawy wśród osób bezdzietnych spadł z 41% do 35%. Jednocześnie zwiększył się odsetek ankietowanych przekonanych o tym, że zyskali więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych. W porównaniu z lutowym badaniem nastąpił ich wzrost z 66% do 81%.

Zarazem 27% kasjerek i kasjerów twierdzi, że po wprowadzeniu nowych rozwiązań pobiera niższe wynagrodzenie, a 56% nie odnotowało obniżki płac.

Okazuje się natomiast, że zdecydowana większość badanych deklaruje, że pracuje w niekorzystnych dla siebie godzinach pracy. Z poprzedniego badania, przeprowadzonego w lutym bieżącego roku wynikało, że 38% pracowników obawiało się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podzielało tego lęku. Teraz blisko dwa razy więcej badanych zauważa taką konieczność. Deklaruje to 69% respondentów będących rodzicami i 67% osób bezdzietnych. Autorzy badania wskazują, że rodzice często zgadzają się na niedogodne godziny pracy, bo chcą zarobić wystarczającą ilość pieniędzy dla siebie i dzieci.

Pomimo deklarowanego poparcia dla ograniczenia handlu w niedzielę, większość badanych wolałaby wyższe płace za pracę w niedzielę od obecnych rozwiązań. Zgodnie z czerwcowym badaniem istotnie wzrósł odsetek osób, które wolałyby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową niż mieć wolne w niedzielę. W lutym 43% badanych preferowało wyższe płace niż obligatoryjnie dzień wolny – dzisiaj poparcie dla tej opcji wzrosło do 51%. Przeciwne zdanie wyraziło 33% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 67% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 25% nie popiera tego rozwiązania. Opcja wyższych stawek przeważa też wśród pracujących rodziców. Wyższe wynagrodzenia zamiast zakazu poparło 41% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 37% badanych.

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.