Kasjerzy chwalą ograniczenie handlu w niedzielę, ale woleliby wyższe płace

[2018-07-16 21:40:03]

Ustawa ograniczająca handel w niedzielę jest źle przygotowana, niespójna i zawiera mnóstwo wyjątków. Ponadto dowartościowuje ona małe sklepy, w których pensje są najniższe, prawa pracy są najczęściej łamane, a czas pracy jest najdłuższy. Zamiast wprowadzać selektywne zakazy, obejmujące tylko część jednej branży, warto byłoby zadbać o zwiększenie stabilności zatrudnienia, skrócenie czasu pracy i podniesienie płac w całej gospodarce. Dlatego znacznie lepszymi rozwiązaniami od tych przeforsowanych przez rząd byłoby wprowadzenie 2,5 razy wyższych wynagrodzeń za pracę w niedzielę niż za pracę w dni powszednie, skrócenie tygodnia pracy i radykalne ograniczenie skali umów cywilno-prawnych.

Piotr Szumlewicz

Platforma TakeTask specjalizująca się w analizach handlu przeprowadziła badanie na temat oceny ograniczenia handlu w niedzielę wśród kasjerek i kasjerów. Sondaż przeprowadzono w weekend 23-24 czerwca na próbie 134 osób w różnych sieciach handlowych z kilkunastu polskich miast.

W lutym bieżącego roku 56% pracowników sieci popierało ustawę ograniczającą sprzedaż. Teraz odsetek osób popierających ograniczenie handlu popiera 71% badanych. Wśród osób posiadających dzieci odsetek zwolenników ustawy wzrósł z 69% do 77%, a przeciwnych nowym rozwiązaniom jest 14% badanych. W grupie pracowników, którzy nie mają dzieci, również wzrosło poparcie dla zakazu handlu. W poprzednim badaniu było 37% takich głosów, a w tym 61%. Odsetek przeciwników ustawy wśród osób bezdzietnych spadł z 41% do 35%. Jednocześnie zwiększył się odsetek ankietowanych przekonanych o tym, że zyskali więcej czasu dla siebie, rodziny i znajomych. W porównaniu z lutowym badaniem nastąpił ich wzrost z 66% do 81%.

Zarazem 27% kasjerek i kasjerów twierdzi, że po wprowadzeniu nowych rozwiązań pobiera niższe wynagrodzenie, a 56% nie odnotowało obniżki płac.

Okazuje się natomiast, że zdecydowana większość badanych deklaruje, że pracuje w niekorzystnych dla siebie godzinach pracy. Z poprzedniego badania, przeprowadzonego w lutym bieżącego roku wynikało, że 38% pracowników obawiało się pogorszenia godzin pracy, np. wprowadzenia trybu pracy w soboty do północy lub w poniedziałki od wcześniejszych godzin, niż dotychczas, a 41% nie podzielało tego lęku. Teraz blisko dwa razy więcej badanych zauważa taką konieczność. Deklaruje to 69% respondentów będących rodzicami i 67% osób bezdzietnych. Autorzy badania wskazują, że rodzice często zgadzają się na niedogodne godziny pracy, bo chcą zarobić wystarczającą ilość pieniędzy dla siebie i dzieci.

Pomimo deklarowanego poparcia dla ograniczenia handlu w niedzielę, większość badanych wolałaby wyższe płace za pracę w niedzielę od obecnych rozwiązań. Zgodnie z czerwcowym badaniem istotnie wzrósł odsetek osób, które wolałyby otrzymać dwa i pół razy wyższą stawkę godzinową niż mieć wolne w niedzielę. W lutym 43% badanych preferowało wyższe płace niż obligatoryjnie dzień wolny – dzisiaj poparcie dla tej opcji wzrosło do 51%. Przeciwne zdanie wyraziło 33% respondentów. Większe poparcie dla wyższej stawki godzinowej jest wśród osób bezdzietnych. Aż 67% z nich opowiada się za lepiej płatną pracą, a 25% nie popiera tego rozwiązania. Opcja wyższych stawek przeważa też wśród pracujących rodziców. Wyższe wynagrodzenia zamiast zakazu poparło 41% badanych, a niechęć wobec tej propozycji wyraziło 37% badanych.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

15 sierpnia:

1886 - Urodził się Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1905 - Organizacja Bojowa PPS dokonała w 18 miejscowościach Królestwa Polskiego serii jednoczesnych zamachów na szpiclów, żandarmów i policjantów. Akcja ta przeszła do historii pod nazwą "krwawa środa".

1937 - Władze SL proklamowały strajk chłopski - największy w dziejach II RP; w starciach z policją zginęło 41 osób; aresztowano przeszło 4 tysiące osób. W Krakowie. Kielcach, Tarnowie i Bochni odbyły się strajki solidarnościowe robotników z PPS.

1947 - Indie uzyskały niepodległość.

1952 - W Londynie zmarła Dora Diamant, komunistka, partnerka Franza Kafki, przechowywała część jego dzieł dopóki nie zostały skonfiskowane przez Gestapo w 1933 r.

1954 - Urodził się Stieg Larsson, szwedzki pisarz zaangażowany w ruch antyfaszystowski, autor kryminalnej trylogii „Millenium”.

1984 - Rebelianci z Partii Pracujących Kurdystanu (PKK) rozpoczęli powstanie.

2004 - Wenezuela: Referendum ws. skrócenia kadencji Cháveza. Przy 90-procentowej frekwencji, 58% głosujących opowiedziało się za pozostawieniem go na stanowisku.

2008 - Paragwaj: Fernando Lugo został prezydentem.