Wenezuela: Nieudany zamach na prezydenta Maduro

[2018-08-05 10:10:17]

Podczas parady wojskowej w Caracas prezydent Nicolás Maduro został zaatakowany przy użyciu dwóch dronów wypełnionych materiałami wybuchowymi.

Uroczystości były poświęcone 81. rocznicy Boliwariańskiej Gwardii Narodowej Wenezueli. W trakcie przemówienia prezydenta eksplodowały dwa ładunki wybuchowe umieszczone na dwóch dronach. Jeden ze świadków zamachu mówił o dwóch eksplozjach. Obrażenia odniosło siedmiu żołnierzy Gwardii Narodowej. Sam Maduro wyszedł z zamachu bez szwanku.

Źródło w policji poinformowało, że dron, który podleciał do trybuny, na której przemawiał Maduro, udało się zestrzelić.

Minister komunikacji Jorge Rodriguez poinformował, że prezydent wrócił już do swoich obowiązków i jest w kontakcie z najważniejszymi urzędnikami państwowymi oraz dowództwem armii w celu wyjaśnienia okoliczności zamachu.

To był atak na moje życie. Dzisiaj próbowano mnie zabić. Nie mam wątpliwości, że za tym atakiem kryje się nazwisko Juana Manuela Santosa – oświadczył Maduro w państwowej telewizji. Pierwsze wyniki śledztwa wskazują, że źródło finansowania tego zamachu znajduje się w Stanach Zjednoczonych, na Florydzie. Dlatego poprosiłem o pomoc prezydenta Donalda Trumpa. Mam nadzieję, że jest on gotów walczyć z terrorystami – dodał.

Władze Kolumbii określiły te oskarżenia mianem absurdalnych. Tamtejsze MSZ wydało oświadczenie, odrzucając wszystkie zarzuty wobec prezydenta tego kraju.

Prokuratura wszczęła już śledztwo w tej sprawie.Prezes Sądu Najwyższego Michael Moreno nazwał atak na Maduro aktem terrorystycznym.

Do przeprowadzenia zamachu na prezydenta przyznała się grupa opozycyjna, nazywająca siebie „Narodowym Ruchem Żołnierzy w Koszulach". Powstała ona w 2014 r. i związana była z policyjnym pilotem CICPC Óscarem Pérezem, który 27 czerwca 2017 r. porwał śmigłowiec i ostrzelał budynek Sądu Najwyższego.

wch

fot. Wikimedia Commons

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.