GUS: Duży wzrost cen paliwa

[2018-08-15 23:27:11]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane o inflacji w lipcu bieżącego roku. Zgodnie z nimi ceny towarów i usług konsumpcyjnych w stosunku do czerwca 2018 roku spadły o 0,1%, a w porównaniu z lipcem ubiegłego roku wzrosły o 2,0%. W czerwcu roczna inflacja również wynosiła 1,7%.

W skali roku najbardziej wzrosły ceny transportu – o 10,1% (w tym paliwa do prywatnych środków transportu o 18,0%), restauracji i hoteli – o 2,9%, edukacji, żywności i napojów bezalkoholowych oraz użytkowania mieszkania lub domu i nośników energii – po 2,2%. Najbardziej zmniejszyły się ceny odzieży i obuwia – o 4,2% i łączności – o 1,7%.

W porównaniu z czerwcem 2018 roku najbardziej wzrosły ceny rekreacji i kultury – 1,8%, a najbardziej spadły ceny odzieży i obuwia – 3,5%.

Z cen żywności w skali roku najbardziej podrożały jajka – o 25,8% i masło – o 19,0%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.