Wielotysięczna manifestacja OPZZ: Mamy dość!

[2018-09-25 01:29:05]

22 września w Warszawie odbyła się demonstracja związków zawodowych zrzeszonych w Ogólnopolskim Porozumieniu Związków Zawodowych. Łącznie w manifestacji OPZZ wzięło udział około 20 tys. osób z różnych branż, w tym nauczycieli, metalowców, pracowników ZUS, pracowników służby zdrowia czy strażaków.

Przed demonstracją, o 10.30 odbyła się konferencja prasowa mazowieckich struktur OPZZ, na której ich przewodniczący Piotr Szumlewicz mówił o przyczynach protestu. Wskazywał między innymi na zamrożone płace w budżetówce, niski wzrost minimalnego wynagrodzenia, olbrzymią skalę umów śmieciowych, brak troski o usługi publiczne przez obóz rządzący czy zawłaszczanie kolejnych instytucji przez władzę, gigantyczne. W imieniu swojej Rady domagał się wyższych płac w sferze państwowej i samorządowej, znacznie wyższej płacy minimalnej, dwa i pół razy wyższych stawek za pracę w niedzielę oraz walki z mobbingiem i dyskryminacją. Szumlewicz mówił też o trudnej sytuacji i kolejnych wrogich działaniach zarządu firmy wobec pracowników. Na konferencji wystąpiła też Justyna Przybylska ze związku Ad Rem, która mówiła o niskich płacach i niestabilnych umowach w wymiarze sądownictwa oraz Jurij Kariagin z Międzyzakładowego Związku Pracowników Ukraińskich w Polsce, który wskazywał na trudną sytuację pracowników ukraińskich w Polsce i potrzebie równych płac za te samą pracę. Poparcie dla demonstrujących wyrazili także, obecni na konferencji, kandydaci na prezydenta Warszawy: Piotr Ikonowicz (Ruch Sprawiedliwości Społecznej), Andrzej Rozenek (SLD-Lewica Razem) i Jan Śpiewak (Wygra Warszawa).

Demonstracja zebrała się o 12 na placu Trzech Krzyży, przy czym nauczyciele zrzeszeni w Związku Nauczycielstwa Polskiego przyszli z Torwaru, gdzie spotkali się godzinę wcześniej. Ogólnopolska manifestacja OPZZ szła pod hasłem #Mam dość, a jej uczestnicy nieśli między innymi transparenty z hasłami: „Koniec obietnic”, „Mamy dość arogancji władzy”, „Chcemy godnej płacy, a nie jałmużny”, „Rząd obiecuje, Polak bieduje!”, „Usługi publiczne są w śmierci klinicznej”, „Nie chcemy być tanią siłą roboczą!”.

Wśród głównych postulatów związkowców znalazły się: szybki wzrost wynagrodzeń, wzrost płacy minimalnej do 50% przeciętnego wynagrodzenia i wyłączenia z niej wszystkich dodatków, likwidacja umów śmieciowych, dialog społeczny od zakładu pracy po szczebel krajowy, zatrzymanie stopniowej likwidacji emerytur pomostowych dla pracujących w warunkach szkodliwych i o szczególnym charakterze, wyższe płace w sferze budżetowej oraz zwiększenie nakładów finansowych na edukację, ochronę zdrowia i służby mundurowe, wydłużenie urlopu wypoczynkowej do 32 dni i skrócenie czasu pracy do 35 godzin tygodniowo, wprowadzenie zasady równej płacy za tę samą pracę w całej Unii Europejskiej, odmrożenie Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych, szybki wzrost rent i emerytur, wprowadzenie możliwości przejścia na emeryturę ze względu na staż pracy.

Największą grupą zawodową biorącą udział w demonstracji byli nauczyciele, którzy domagali się między innymi dymisji minister edukacji Anny Zalewskiej, a także zwiększenia nakładów na szkolnictwo.

Demonstracja poszła po Kancelarię Prezesa Rady Ministrów, gdzie jej przedstawiciele chcieli przekazać swoje postulaty premierowi, Mateuszowi Morawieckiemu. Niestety w tym czasie był on w Olsztynie na spotkaniu z wyborcami.

Agnieszka Mrozik

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.