Szwecja: Rząd Löfvena bez wotum zaufania

[2018-09-26 08:31:09]

Po niedawnych wyborach gabinet dotychczasowego premiera Stefana Löfvena nie uzyskał w nowym Riksdagu odpowiedniej większości. Z tego powodu szef rządu musiał podać się do dymisji. Pozostanie on jednak na stanowisku aż do czasu wyłonienia swojego następcy.

Za powołaniem rządu w zaproponowanym przez Löfvena składzie opowiedziało się 142 posłów, zaś przeciwko było 204. W sumie w szwedzkim parlamencie – Riksdagu – zasiada 349 posłów.

Przeprowadzone 9 września wybory nie dały klarownego rezultatu. Wszystko przez dobry wynik nacjonalistycznej, antyimigracyjnej partii Szwedzcy Demokraci, która zdobyła 62 mandaty. To sprawiło, że ani czerwono-zielony blok lewicowy (tworzony wokół Partii Robotniczej-Socjaldemokraci, Zielonych oraz Partii Lewicy), ani centroprawicowy blok konserwatywnej centroprawicowej Umiarkowanej Partii Koalicyjnej, Partii Centrum, Chrześcijańskich Demokratów oraz Liberałów nie mogą zebrać większości. Pierwszy blok ma dokładnie 144 mandaty, drugi – 143. Dlatego też wyłonienie następcy Löfvena będzie bardzo trudnym zadaniem.

Dotychczasowy premier, choć przegrał głosowanie nad wotum zaufania i był zmuszony podać się do dymisji, zadeklarował chęć kontynuowania rządzenia. Jestem gotowy do rozmów – oświadczył.

Bez porozumienia pomiędzy dwoma blokami nie uda się utworzyć rządu. Żadna z partii nie chce bowiem oficjalnie podjąć jakiejkolwiek współpracy ze Szwedzkimi Demokratami. Pomimo że są oni trzecią siłą w parlamencie, nie uzyskali żadnego stanowiska w prezydium Riksdagu. Nie dopuściły do tego pozostałe ugrupowania.

ms, wch

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 grudnia:

1917 - W Krakowie urodziła się Hanka Sawicka (wł. Hanna Szapiro), działaczka komunistyczna, organizatorka i przewodnicząca Związku Walki Młodych.

1918 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim z powodu nieuwzględnienia przez przedsiębiorców postulatów Rady Delegatów Robotniczych, w tym 100-procentowej podwyżki płac i opodatkowania się przedsiębiorstw na rzecz utrzymania Gwardii Czerwonej.

1922 - Pogrzeb zamordowanego prezydenta Gabriela Narutowicza.

1997 - Janet Jagan z Ludowej Partii Postępowej (PPP) jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Gujany.