GUS: Stopa bezrobocia na poziomie 5,8%

[2018-09-26 23:32:30]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w sierpniu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec sierpnia stopa bezrobocia wyniosła 5,8% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,2 pkt. proc., a w porównaniu do lipca 2018 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec sierpnia zarejestrowanych było 958,6 tys. bezrobotnych, czyli o 177,5 tys. mniej niż rok wcześniej i o 3,2 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W sierpniu bez prawa do zasiłku było 85,0% bezrobotnych, czyli o 0,5 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9%, podkarpackim – 8,7%, kujawsko-pomorskim – 8,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5% i małopolskie – 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,5%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,4% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 października:

1914 - Urodził się David Korner, fracuski polityk pochodzenia rumuńskiego, założyciel i przywódca trockistowskiej Unii Komunistycznej.

1918 - Urodził się Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1920 - Zmarł John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1937 - Uchwałą Walnego Zjazdu Związku Lekarzy Państwa Polskiego wprowadzono tzw. paragraf aryjski.

1940 - W Częstochowie urodził się Jerzy Kulej, wybitny polski bokser, dwukrotny mistrz olimpijski. Poseł SLD na Sejm RP w latach 2001-2005.

1960 - Rząd USA nałożył embargo na Kubę.

1962 - Urodził się Álvaro García Linera, polityk boliwijski, działacz lewicowej MAS, wiceprezydent Boliwii.

1983 - Obalono i zamordowano Maurice'a Bishopa, radykalnie lewicowego premiera Grenady.

1986 - Prezydent Mozambiku Samora Machel oraz 33 inne osoby zginęły, a 10 zostało rannych w katastrofie samolotu w górach Lebombo w RPA.

1987 - W Warszawie zmarł Igor Newerly, polski pisarz i pedagog.