GUS: Stopa bezrobocia na poziomie 5,8%

[2018-09-26 23:32:30]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w sierpniu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec sierpnia stopa bezrobocia wyniosła 5,8% i w porównaniu do lipca 2017 r. spadła o 1,2 pkt. proc., a w porównaniu do lipca 2018 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec sierpnia zarejestrowanych było 958,6 tys. bezrobotnych, czyli o 177,5 tys. mniej niż rok wcześniej i o 3,2 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W sierpniu bez prawa do zasiłku było 85,0% bezrobotnych, czyli o 0,5 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9%, podkarpackim – 8,7%, kujawsko-pomorskim – 8,6%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,3%, śląskie – 4,5% i małopolskie – 4,8%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,8%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,1% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,5%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie wolsztyńskim (woj. wielkopolskie) – 1,4% oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 1,5%.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 grudnia:

1917 - W Krakowie urodziła się Hanka Sawicka (wł. Hanna Szapiro), działaczka komunistyczna, organizatorka i przewodnicząca Związku Walki Młodych.

1918 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim z powodu nieuwzględnienia przez przedsiębiorców postulatów Rady Delegatów Robotniczych, w tym 100-procentowej podwyżki płac i opodatkowania się przedsiębiorstw na rzecz utrzymania Gwardii Czerwonej.

1922 - Pogrzeb zamordowanego prezydenta Gabriela Narutowicza.

1997 - Janet Jagan z Ludowej Partii Postępowej (PPP) jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Gujany.