Płace rosną, ale nierównomiernie

[2018-10-05 00:43:06]

Statystycznie płace rosną, ale niestety wciąż wielu pracowników zarabia niewiele, a wzrost pensji jest bardzo nierównomierny. Warto zwrócić uwagę, że około 2/3 pracowników zarabia poniżej średniego wynagrodzenia, a wielu pracowników w ciągu ostatniego roku nie miało żadnych podwyżek. Dotyczy to też pracowników sfery budżetowej. Część z nich od blisko dekady nie miało żadnych podwyżek, ponieważ o podwyżkach w instytucjach publicznych decydują od kilku lat ich kierownicy, co w praktyce oznacza, że mogą otrzymać je tylko pracownicy bliscy obozowi rządzącemu. Stąd pogłębiające się niezadowolenie budżetówki i rosnące nierówności płac nawet między pracownikami na tych samych stanowiskach.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny ogłosił, że przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej wyniosło w Polsce w pierwszym półroczu 4572,12 zł brutto, czyli o 6,7% więcej niż rok wcześniej. Średnia płaca na rękę wynosiła 3252 zł.

Na wyższą dynamikę wynagrodzeń ogółem wpłynął wysoki wzrost płac w sektorze przedsiębiorstw, który wyniósł 7,3% (wobec 5,0% w I półr. 2017 r.) oraz w sferze budżetowej – odpowiednio o 4,7%
(wobec 3,2%). Siła nabywcza przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia brutto w gospodarce narodowej była o 5,1% wyższa niż przed rokiem.

W porównaniu z I półroczem ub. roku największy wzrost przeciętnego wynagrodzenia zanotowano w sekcjach: górnictwo i wydobywanie (o 11,1%), budownictwo oraz opieka zdrowotna i pomoc społeczna (o 8,4%), rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo (o 7,8%), zakwaterowanie i gastronomia, informacja i komunikacja, administrowanie i działalność wspierająca (po 7,7%). W sekcji działalność profesjonalna, naukowa i techniczna, wytwarzanie i zaopatrywanie w energię elektryczną, gaz, parę wodną i gorącą wodę, transport i gospodarka magazynowa, wzrost wynagrodzeń był zbliżony do wzrostu dla ogółem w gospodarce narodowej, tj. o 7,2%, 7,1% i 6,2%. Najniższy wzrost wynagrodzeń odnotowano w sekcji: edukacja (o 3,5%) i obsługa rynku nieruchomości (o 4,0%).

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 grudnia:

1917 - W Krakowie urodziła się Hanka Sawicka (wł. Hanna Szapiro), działaczka komunistyczna, organizatorka i przewodnicząca Związku Walki Młodych.

1918 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim z powodu nieuwzględnienia przez przedsiębiorców postulatów Rady Delegatów Robotniczych, w tym 100-procentowej podwyżki płac i opodatkowania się przedsiębiorstw na rzecz utrzymania Gwardii Czerwonej.

1922 - Pogrzeb zamordowanego prezydenta Gabriela Narutowicza.

1997 - Janet Jagan z Ludowej Partii Postępowej (PPP) jako pierwsza kobieta objęła urząd prezydenta Gujany.