Irlandia: Prezydent Higgins wybrany na drugą kadencję

[2018-10-28 10:24:27]

Urzędujący prezydent Irlandii Michael D. Higgins został w piątek wybrany na drugą kadencję. Uzyskał 55,8% głosów.

Rywalami Higginsa do prezydentury byli: europosłanka opozycyjnej partii Sinn Féin Liadh Ní Riada (6,4%), niezależna senator i aktywistka na rzecz zdrowia psychicznego Joan Freeman (6,0%), a także aż trzech biznesmenów: Peter Casey (23,3%), Seán Gallagher (6,4%) oraz Gavin Duffy (2,2%).

Higgins ma 77 lat. Działał m.in. na rzecz praw człowieka i rozwoju w krajach Trzeciego Świata. W 1992 został odznaczony Seán MacBride Peace Prize przez Międzynarodowe Stałe Biuro Pokoju. W latach 1968-2011 był członkiem irlandzkiej Partii Pracy. Od czasu wyboru na stanowisko prezydenta był bezpartyjny.

W trakcie swoje pierwszej kadencji Higgins stał się m.in. pierwszym irlandzkim prezydentem, który złożył wizytę państwową w Wielkiej Brytanii. Na jego kadencję przypadły referenda ws. legalizacji małżeństw homoseksualnych (2015 r.) i zniesienia konstytucyjnego zakazu aborcji (2018 r.).

W wyborach wzięło udział 1 492 338 Irlandczyków. Frekwencja wyniosła 43,87%.

Prezydent Irlandii jest wybierany na siedmioletnią kadencję, którą może sprawować maksymalnie dwa razy. Kandydat musi być obywatelem Irlandii, powinien mieć co najmniej 35 lat i uzyskać nominację co najmniej 20 posłów.

Jednocześnie z wyborami prezydenckimi zorganizowano referendum w sprawie usunięcia z konstytucji zapisu uznającego bluźnierstwo za przestępstwo. Zgodnie z sondażami exit poll 69% głosujących opowiedziała się za usunięciem kontrowersyjnego artykułu.

wch

fot. Wikimedia Commons

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.