Irlandia: Prezydent Higgins wybrany na drugą kadencję

[2018-10-28 10:24:27]

Urzędujący prezydent Irlandii Michael D. Higgins został w piątek wybrany na drugą kadencję. Uzyskał 55,8% głosów.

Rywalami Higginsa do prezydentury byli: europosłanka opozycyjnej partii Sinn Féin Liadh Ní Riada (6,4%), niezależna senator i aktywistka na rzecz zdrowia psychicznego Joan Freeman (6,0%), a także aż trzech biznesmenów: Peter Casey (23,3%), Seán Gallagher (6,4%) oraz Gavin Duffy (2,2%).

Higgins ma 77 lat. Działał m.in. na rzecz praw człowieka i rozwoju w krajach Trzeciego Świata. W 1992 został odznaczony Seán MacBride Peace Prize przez Międzynarodowe Stałe Biuro Pokoju. W latach 1968-2011 był członkiem irlandzkiej Partii Pracy. Od czasu wyboru na stanowisko prezydenta był bezpartyjny.

W trakcie swoje pierwszej kadencji Higgins stał się m.in. pierwszym irlandzkim prezydentem, który złożył wizytę państwową w Wielkiej Brytanii. Na jego kadencję przypadły referenda ws. legalizacji małżeństw homoseksualnych (2015 r.) i zniesienia konstytucyjnego zakazu aborcji (2018 r.).

W wyborach wzięło udział 1 492 338 Irlandczyków. Frekwencja wyniosła 43,87%.

Prezydent Irlandii jest wybierany na siedmioletnią kadencję, którą może sprawować maksymalnie dwa razy. Kandydat musi być obywatelem Irlandii, powinien mieć co najmniej 35 lat i uzyskać nominację co najmniej 20 posłów.

Jednocześnie z wyborami prezydenckimi zorganizowano referendum w sprawie usunięcia z konstytucji zapisu uznającego bluźnierstwo za przestępstwo. Zgodnie z sondażami exit poll 69% głosujących opowiedziała się za usunięciem kontrowersyjnego artykułu.

wch

fot. Wikimedia Commons

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.