GUS: Stopa bezrobocia wynosi 5,7%

[2018-10-28 11:24:04]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego we wrześniu 2018 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,7% i w porównaniu do września 2017 r. spadła o 1,1 pkt. proc., a w porównaniu do sieprnia 2018 r. spadła o 0,1 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 947,4 tys. bezrobotnych, czyli o 169,7 tys. mniej niż rok wcześniej i o 11,2 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W sierpniu bez prawa do zasiłku było 85,5% bezrobotnych, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,9%, kujawsko-pomorskim – 8,6%, podkarpackim – 8,5%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,2%, śląskie – 4,4% i małopolskie – 4,7%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,3%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,6% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 18,7%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,2%, powiecie wolsztyńskim oraz powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2004 - Doszło do rozłamu w SLD. 26 byłych działaczy Sojuszu Lewicy Demokratycznej i Unii Pracy powołało nową partię – Socjaldemokrację Polską (SDPL).

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.