Końskie: Samorządowa koalicja SLD i PiS (akt.)

[2018-10-29 08:02:46]

Po latach rządzenia powiatem koneckim w woj. świętokrzyskim PSL traci władzę. W jego miejsce zawiązała się nowa koalicja. Prawo i Sprawiedliwość, Sojusz Lewicy Demokratycznej oraz związana z SLD Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego dogadały się ze sobą już w piątek - poinformował portal echodnia.eu.

Umowę już podpisano. Starostą ma zostać Grzegorz Piec, szef Prawa i Sprawiedliwości w powiecie koneckim. Wicestarostą będzie prawdopodobnie Wiesław Skowron z SLD. Członka zarządu ma wskazać Kreatywna Jedność.

Sytuacja jest mocno zaskakująca. Co prawda Jarosław Kaczyński powiedział, że pod pewnymi warunkami jego partia może współpracować w samorządach z SLD, ale jego przewodniczący Włodzimierz Czarzasty twierdził, że takie koalicje nie będą możliwe.

***

Jednak nie będzie koalicji PiS-SLD-Kreatywna Jedność Powiatu Koneckiego. Współpraca została zerwana, choć wcześniej lokalni działacze obu partii podpisali stosowną umowę.

Od początku było jasne, że to działanie wbrew stanowisku władz centralnych SLD, a doniesienie z Końskich spowodowały falę krytycznych komentarzy.

Sytuacja w Końskich została skrytykowana słusznie - przyznał Włodzimierz Czarzasty.

wch

Herb powiatu koneckiego; fot. Wikimedia Commons

Debata o praworządności
Warszawa, Austriackie Forum Kultury, ul. Próżna 7/9
19 listopada (poniedziałek), godz. 18.00-20.00
Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

19 listopada:

1906 - W Wiedniu rozpoczął swe obrady IX Zjazd PPS. Z partii usunięto członków Wydziału Bojowego, reprezentujących prawe skrzydło partii.

1917 - Urodziła się Indira Gandhi, premier Indii.

1925 - Urodził się Zygmunt Bauman, socjolog, filozof, eseista, jeden z twórców koncepcji postmodernizmu.

1926 - Urodził się Tadeusz Kowalik, ekonomista i działacz społeczny o poglądach socjalistycznych, profesor nauk humanistycznych i ekonomicznych.

1942 - Hitlerowcy zamordowali Brunona Schulza, polskego prozaika żydowskiego pochodzenia, grafik, malarza, rysownika i krytyka literackiego.

1958 - Algierski Front Wyzwolenia Narodowego proklamował Republikę Algierii.

1972 - SPD wygrała wybory parlamentarne w Niemczech, zdobywając 46% głosów.

1987 - Ewa Łętowska została pierwszym Rzecznikiem Praw Obywatelskich.

1995 - W II turze wyborów prezydenckich wygrał Aleksander Kwaśniewski, pokonując Lecha Wałęsę.

2002 - U wybrzeży hiszpańskiej Galicji zatonął tankowiec MT Prestige z ładunkiem 70 tys. ton ropy naftowej, która wydostała się ze zbiorników i zniszczyła unikatowe wybrzeża oraz tradycyjne łowiska galicyjskich rybaków.

2005 - W Katowicach nastąpiło uroczyste odsłonięcie pomnika wojewody Ziętka. Powstał on dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Generała Jerzego Ziętka w Katowicach.