Nowy numer "Bez Dogmatu": Fetysz niepodległości i Obrona uniwersytetu

[2018-11-05 19:36:20]

Właśnie ukazał się 117. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Wiodącymi tematami są obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości oraz reforma szkolnictwa wyższego.

W dziale poświęconym stuleciu niepodległości i towarzyszącym mu obchodom m.in. Piotr Szumlewicz dokonuje przeglądu najbardziej kuriozalnych rocznicowych inicjatyw; Anna Małyszko pokazuje, jak szkolne obchody stulecia niepodległości stały się pretekstem do szerzenia wśród uczennic i uczniów narodowo-katolickiej propagandy. Ponadto Anna Dzierzgowska zastanawia się, czy możliwe jest inne nauczanie historii w polskiej szkole – by przestało być ono narzędziem utrwalania status quo i zaczęło realizować swój emancypacyjny potencjał; Agnieszka Mrozik przypomina życiorysy oraz dokonania polskich komunistek – Róży Luksemburg, Wandy Wasilewskiej i Zofii Dembińskiej – i przedstawia przyczyny, dla których Polska woli o nich zapomnieć; a Julia Golachowska analizuje zjawisko patriotyzmu konsumpcyjnego w Polsce w kontekście mody na produkty patriotyczne.

W części dotyczącej reformy szkolnictwa wyższego m.in. Sebastian Słowiński wyjaśnia, dlaczego realizacja Ustawy 2.0 może oznaczać koniec idei Uniwersytetu; z kolei Marcin Miłkowski omawia zalety i wady zaproponowanych w ustawie zmian odnoszących się do procesu oceniania pracowników naukowych; Stanisław Różycki przedstawia stanowisko Związku Nauczycielstwa Polskiego odnośnie reformy, natomiast Karolina Dobosz zwraca uwagę na antywspólnotowy charakter reformy Gowina i jednocześnie dostrzega konsolidujący środowisko akademickie efekt czerwcowych protestów przeciwko niej.

W numerze znajdą Państwo również m.in. tekst Michała Kozłowskiego, który pisze o tym, dlaczego unikanie za wszelką cenę porównań z faszyzmem i Hitlerem może być niebezpieczne; teksty o tematyce historycznej; a także recenzję książki Janusza Rolickiego Nieznośny urok PRL autorstwa Krzysztofa Lubczyńskiego.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
” Świat 10 lat po kryzysie. Co dalej?” -dyskusja
Warszawa, Centrum Konferencyjne Zielna, ul. Zielna 37
26 marca (wtorek), godz. 18.00

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.