Sejm odrzucił projekt ustawy o dobrowolności szczepień

[2018-11-10 18:34:25]

Sejm zdecydował o odrzuceniu obywatelskiego projektu ustawy, który przewidywał likwidację obowiązku szczepień ochronnych.

Wcześniej, podczas łączonego posiedzenia Komisji Polityki Społecznej i Rodziny oraz Zdrowia, posłowie negatywnie zaopiniowali projekt ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Za odrzuceniem było 55 posłów połączonych komisji, przeciw były dwie osoby, nikt nie wstrzymał się od głosu.

9 listopada w głosowaniu o odrzucenie projektu w Sejmie wzięło udział 380 posłów. Za odrzuceniem projektu ustawy o zmianie ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi głosowało 354 posłów, przeciw 10, a wstrzymało się 16 posłów. Przeciwko było pięcioro posłów niezależnych (Magdalena Błeńska, Marek Jakubiak, Janusz Sanocki, Jacek Wilk i Robert Winnicki), trzech posłów Kukiz'15 (Andrzej Kobylarz, Jarosław Sachajko Jarosław, Paweł Skutecki), Anna Siarkowska z PiS i Jarosław Porwich z WiS. Niemal wszyscy, którzy wstrzymali się od głosu należą do Kukiz'15. Podobnie zagłosował m.in. były minister środowiska Jan Szyszko.

Justyna Socha zapowiedziała już kolejny projekt obywatelski, który wprowadziłby możliwość działania alternatywnym izbom lekarskim i dobrowolność należenia do samorządu lekarskiego. Zaprosiła także wszystkie ruchy społeczne i polityków do stworzenia koalicji, która wystartowałaby w kolejnych wyborach parlamentarnych.

wch

fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.