Bogumił Kolmasiak: Razem. Nie czas na pogrzeby

[2019-03-03 07:28:05]

Im więcej wiemy o jedynkach i dwójkach Koalicji Europejskiej, im mocniej PiS próbuje obchodzić Wiosnę z lewej strony, im dziwniej liberałowie odpowiadają na propozycje socjalnej korekty ze strony rządu, tym jestem coraz bardziej przekonany, że w wyborach europejskich i parlamentarnych musi zaistnieć autentycznie lewicowa oferta. Ktoś kto zaoferuje pełny pakiet państwa sprawiedliwego z jednej strony, z drugiej akceptującego fundamentalne wartości demokratyczne takie jak trójpodział władzy, poszanowanie praw człowieka, a zarazem rozumiejącego globalne wyzwania związane z nadciągającą katastrofą klimatyczną.

Koalicja Europejska próbuje pokazywać, że ma ofertę dla lewicowego wyborcy. Ale na czołowych miejscach z SLD wystartują politycy, którzy z lewicą nie mają nic wspólnego. Jedną z dwójek ma być były Premier Leszek Miller. To za rządów tego polityka wprowadzono przepisy, które rozpoczęły proces czyszczenia kamienic z lokatorów i dramat tysięcy rodzin, które w wyniku dzikiej reprywatyzacji straciły dach nad głową. Miller, do niedawna był zwolennikiem podatku liniowego, zasłynął też współodpowiedzialnością za tajne więzienia CIA w Polsce i nieskrywaną islamofobią. Na dokładkę były Premier Włodzimierz Cimoszewicz na jedynce w stolicy, i kojarzący się głównie ze słynnym "trzeba się było ubezpieczyć" w kierunku powodzian. Wreszcie SLD proponuje na wysokim miejscu byłego posła Marka Balta, piastującego dobrze płatną (24 tys. zł) synekurę w jednej ze spółek w Częstochowie. Pewnie dołączy do nich Dariusz Joński - starszy basenowy z Łodzi, którego posada miała być częścią negocjacji koalicyjnych Inicjatywy Polskiej z Platformą Obywatelską. Zielonym, którzy w kampanii mają mówić głównie o transformacji energetycznej (jak zawzięcie PO broniła węgla chyba nie muszę nikomu przypominać, wystarczy przypomnieć warszawski szczyt COP na którym rząd Tuska pokazał swój lekceważący stosunek do wyzwań związanych ze zmianami klimatu, zmieniając w trakcie szczytu przewodniczącego obradom ministra środowiska), przypadną dalsze miejsca na kilku listach.

Wiosna to pewnie najlepsza socjalliberalna oferta, jaka mogła się przydarzyć wyborcom. Bo jednak to jest wiele długości przed Nowoczesną Ryszarda Petru, który jako "nadzieja" i "polski JFK" prowadził kampanię z kilofem walącym w mur na którym było napisane ZUS i KRUS. To nie jest Janusz Palikot, który zebrał głównie antyklerykałów i zmieniał program raz na pół rok roku. Partia Roberta Biedronia ma świetną agendę ws. praw człowieka, rozumie, że walka z socjalnymi propozycjami PiS-u nie przysporzy jej wyborców i widzi potrzebę odejścia od węgla. Z drugiej strony brakuje sensownego mówienia o potrzebie progresywnych podatków i zauważenia tego, że obecnie osoby gorzej sytuowane zrzucają się na inwestycje, które służą bogatym i klasie średniej. Z lotnisk, autostrad, najdroższych inwestycji wizerunkowych w dużo większym stopniu korzystają osoby zamożne. Tymczasem realne opodatkowanie klas pracujących jest wyższe niż elit.

Myślę, że to dobrze, że w wyborach do Parlamentu Europejskiego będzie oferta budowana przez Razem z koalicjantami. Trochę nie rozumiem po cholerę im współpraca z Unią Pracy, która nie wnosi żadnej wartości dodanej (a sam Waldemar Witkowski w rodzinnym Poznaniu jest postacią kontrowersyjną). Ale i tak dobrze, że to Razem jest, jakby lewicowi wyborcy nie byli na nich wściekli, zawiedzeni i niechętni do głosowania. Oczywiście żadnej gwarancji sukcesu karminowej lewicy nie ma. Wielu nie wierzy, że partia ma szansę przekroczenia progu, a w efekcie realizacji swoich postulatów. Jednak jest pewna wartość chociażby w tym, że zostaną one podniesione. Czy jakakolwiek inna partia (poza Zielonymi, którzy teraz są w Koalicji z PO) będzie mówić o rajach podatkowych i stratach, jakie z tytułu ich funkcjonowania ponoszą mieszkańcy i mieszkanki Unii Europejskiej. Czy któreś z ugrupowań na serio pochyli się nad umowami handlowo-inwestycyjnymi, które służą korporacjom, kosztem ludzi? Zrobi pikietę pod zakładem pracy, w którym są łamane prawa pracownicze, wesprze strajki? Jednocześnie będzie miała potencjał wychodzenia do tych wyborców, do których póki co próbuje docierać tylko PiS i różne egzotyczne byty w postaci Kukizów czy narodowców? Chyba nie.

Dlatego może nie czas grzebać Razem, a zamiast tego docenić to, że pojawi się jakaś lewicowa oferta w tych wyborach. Jak napisał ktoś na Twitterze dla części wyborców sama możliwość oddania głosu zgodnie z własnymi poglądami, to już coś. A mam nadzieję, że jednak gra, jaką prowadzą fioletowi toczy się o coś więcej.

Bogumił Kolmasiak

Tekst ukazał się na profilu autora na Facebooku

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 kwietnia:

1837 - W Næstved urodził się Fredrik Bajer, duński działacz pokojowy i na rzecz równouprawnienia kobiet, publicysta, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1908.

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz PPS, publicysta.

1946 - W Firle zmarł John Maynard Keynes, wybitny brytyjski ekonomista (z wykształcenia matematyk), którego poglądy wywarły ogromny wpływ na rozwój myśli ekonomicznej w XX w.

1948 - Żydowska organizacja bojowa Hagana zaatakowała Hajfę, doprowadzając do ucieczki 100 tys. Arabów.

1967 - W Grecji doszło do zamachu stanu prawicowych "czarnych pułkowników".

1971 - W Częstochowie zmarł Józef Kaźmierczak, działacz PPS i TUR, 1928-30 poseł na Sejm.

1974 - W Londynie powołano trockistowski Komitet na rzecz Międzynarodówki Robotniczej.

2004 - Józef Oleksy został wybrany na marszałka Sejmu RP, zastępując Marka Borowskiego.