IPN i akcja nowi wyklęci

[2019-04-01 09:42:55]

Instytut Pamięci Narodowej zapowiedział akcję polegającą na włączaniu do grona tak zwanych "żołnierzy wyklętych" niemieckich i ukraińskich partyzantów walczących po 1944 roku z nowymi władzami.
Stanęliśmy przed problemem, ponieważ zaczęło nam brakować żołnierzy wyklętych. Dlatego sięgamy po tych, którzy walczyli z komunistyczną okupacją również w ramach formacji ukraińskich i niemieckich. Pamiętajmy, że nie wszyscy oni byli zbrodniarzami. Zła opinia o Ukraińskiej Powstańczej Armii czy Werwolfie to w dużej mierze wynik komunistycznej propagandy stwierdził Jarosław Szurek z IPN.

Instytut zamierza organizować między innymi rajdy po Opolszczyźnie, Dolnym Śląsku i Podkarpaciu śladami nowych wyklętych. Rozważa również zwrócenie się do wojewodów aby nowych bohaterów uwzględnić w planach budowy pomników na najbliższe lata.

Adam Chlebowicz z Biura Edukacji IPN stwierdził, że wiele środowisk patriotyczno-kibicowskich używa już na przykład symboliki niemieckich antykomunistów z Werwolfu, więc są podstawy do prowadzenia akcji edukacyjnej.

Michał Warecki

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

16 czerwca:

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - W Karolinie Płd. wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu. Był nim 14-letni George Junnius Stinney, pochodzący z ubogiej, murzyńskiej rodziny. W 2014 sąd uznał, że chłopiec został skazany niesłusznie i nie miał zapewnionych podstawow

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.