IPN i akcja nowi wyklęci

[2019-04-01 09:42:55]

Instytut Pamięci Narodowej zapowiedział akcję polegającą na włączaniu do grona tak zwanych "żołnierzy wyklętych" niemieckich i ukraińskich partyzantów walczących po 1944 roku z nowymi władzami.
Stanęliśmy przed problemem, ponieważ zaczęło nam brakować żołnierzy wyklętych. Dlatego sięgamy po tych, którzy walczyli z komunistyczną okupacją również w ramach formacji ukraińskich i niemieckich. Pamiętajmy, że nie wszyscy oni byli zbrodniarzami. Zła opinia o Ukraińskiej Powstańczej Armii czy Werwolfie to w dużej mierze wynik komunistycznej propagandy stwierdził Jarosław Szurek z IPN.

Instytut zamierza organizować między innymi rajdy po Opolszczyźnie, Dolnym Śląsku i Podkarpaciu śladami nowych wyklętych. Rozważa również zwrócenie się do wojewodów aby nowych bohaterów uwzględnić w planach budowy pomników na najbliższe lata.

Adam Chlebowicz z Biura Edukacji IPN stwierdził, że wiele środowisk patriotyczno-kibicowskich używa już na przykład symboliki niemieckich antykomunistów z Werwolfu, więc są podstawy do prowadzenia akcji edukacyjnej.

Michał Warecki

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.