IPN i akcja nowi wyklęci

[2019-04-01 09:42:55]

Instytut Pamięci Narodowej zapowiedział akcję polegającą na włączaniu do grona tak zwanych "żołnierzy wyklętych" niemieckich i ukraińskich partyzantów walczących po 1944 roku z nowymi władzami.
Stanęliśmy przed problemem, ponieważ zaczęło nam brakować żołnierzy wyklętych. Dlatego sięgamy po tych, którzy walczyli z komunistyczną okupacją również w ramach formacji ukraińskich i niemieckich. Pamiętajmy, że nie wszyscy oni byli zbrodniarzami. Zła opinia o Ukraińskiej Powstańczej Armii czy Werwolfie to w dużej mierze wynik komunistycznej propagandy stwierdził Jarosław Szurek z IPN.

Instytut zamierza organizować między innymi rajdy po Opolszczyźnie, Dolnym Śląsku i Podkarpaciu śladami nowych wyklętych. Rozważa również zwrócenie się do wojewodów aby nowych bohaterów uwzględnić w planach budowy pomników na najbliższe lata.

Adam Chlebowicz z Biura Edukacji IPN stwierdził, że wiele środowisk patriotyczno-kibicowskich używa już na przykład symboliki niemieckich antykomunistów z Werwolfu, więc są podstawy do prowadzenia akcji edukacyjnej.

Michał Warecki

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.