Hiszpania: Socjaliści wygrali wybory, ale nie mają większości (akt.)

[2019-04-28 20:02:47]

Hiszpańska Socjalistyczna Partia Robotnicza (PSOE) zwyciężyła w niedzielnych, przedterminowych wyborach parlamentarnych.

Socjaliści uzyskali 26,7 proc. poparcia i 123 mandaty, podczas gdy konserwatyści z Partii Ludowej (PP) 16,7 proc. i 66 mandatów w 350-osobowych Kortezach.

Kolejne miejsca zajęli liberałowie z partii Ciudadanos - 15,9 proc. i 57 mandatów, lewicowcy z Unidos Podemos - 14,3 proc. i 42 mandaty, skrajnie prawicowa, antyimigrancka partia Vox - 10,3 proc. i 24 mandaty, Republikańska Lewica Katalonii (ERC) - 3,9 proc. i 15 mandatów, katalońska lewica En Comú Podem (ECP) - 2,36 proc. i 7 mandatów, liberalne, proniepodległościowe Razem dla Katalonii (JxCat) 1,9 proc. i 7 mandatów, Nacjonalistyczna Partia Basków (EAJ-PNV) - 1,5 proc. i 6 mandatów, baskijska lewica Euskal Herria Bildu (EH Bildu) - 1 proc. i 4 mandaty). Pozostałe 10 mandatów zdobyły mniejsze partie regionalne.

Frekwencja była najlepsza od lat i wyniosła 75,75 proc.

wch

Na zdjęciu tablica wyborcza w Caleta del Sebo, fot. Waldemar Chamala

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.