Triumf PiSu w wyborach do Parlamentu Europejskiego, klęska Lewicy Razem (akt.)

[2019-05-27 08:37:13]

Polacy wybrali w niedzielę europarlamentarzystów. Państwowa Komisja Wyborcza opublikowała już oficjalne wyniki wyborów.

Na pierwszym miejscu jest Prawo i Sprawiedliwość, na które oddano 45,38 proc. głosów. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z wynikiem 38,47 proc. Trzeci wynik osiągnęła Wiosna, na którą oddano 6,06 proc. głosów.

Poniżej progu wyborczego znalazła się jednak Konfederacja KORWiN, Braun, Liroy, Narodowcy, zdobywając 4,55 proc. głosów. Kukiz’15 uzyskał poparcie na poziomie 3,69 proc., zaś Lewica Razem 1,24 proc. głosów.

Pozostałe komitety wyborcze uzyskały wyniki na poziomie niższym niż 1 proc.

Frekwencja wyniosła 45,68 proc, co stanowi rekord. Nieważnych głosów oddano nieco ponad 112 tys., co stanowi 0,82 proc. całości. To z kolei najmniej w historii.

Mandaty zdobyli m.in: Włodzimierz Cimoszewicz (219.677), Marek Belka (182.517), Bogusław Liberadzki(99.897) i Leszek Miller (48.473), Marek Balt (45.043) z Sojuszu Lewicy Demokratycznej, kandydujący z Koalicji Europejskiej. Wśród kandydatów Zielonych najlepsze wyniki miały Julia Rokicka (9.775), Miłka Stępień (8.874) i Urszula Zielińska (7.783).

Wiosna zdobyła trzy mandaty, które otrzymają: Robert Biedroń (96.388 głosów), Sylwia Spurek(55.306) i Łukasz Kohut(48.473). Startująca z tej samej listy Paulina Piechna-Więckiewicz otrzymała 17.033 głosów.

Wśród kandydatów Lewicy Razem najwięcej głosów uzyskali: Adrian Zandberg (17.108), Piotr Ikonowicz, lider Ruchu Sprawiedliwości Społecznej (10.568), Maciej Konieczny (9.878), Marcelina Zawisza (9.213), Jan Orkisz, wiceprzewodniczący Unii Pracy (7.220) oraz Waldemar Witkowski, przewodniczący UP (7.112).

wch

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.