GUS: Stopa bezrobocia spadła do 5,6%

[2019-05-29 01:01:18]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w kwietniu 2019 r. Wynika z nich, że pod koniec września stopa bezrobocia wyniosła 5,6% i w porównaniu do kwietnia 2018 r. spadła o 0,7 pkt. proc., a w porównaniu do marca 2019 r. spadła o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec września zarejestrowanych było 938,3 tys. bezrobotnych, czyli o 104,3 tys. mniej niż rok wcześniej i o 46,5 tys. mniej osób niż miesiąc wcześniej.

W kwietniu bez prawa do zasiłku było 84,0% bezrobotnych, czyli o 1,2 pkt proc. mniej niż rok wcześniej.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 9,7%, kujawsko-pomorskim – 8,4% i podkarpackim – 8,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 3,0%, śląskie – 4,2% i małopolskie – 4,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 23,2%, braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 20,4% i łobeskim (woj. zachodniopomorskie) – 19,0%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 1,3%, powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) i w Warszawie (woj. mazowieckie) – po 1,4%.

Piotr Szumlewicz

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).