Włochy: Osłabiony Di Maio zostaje, zwycięski Salvini izolowany

[2019-06-02 10:12:22]

Lider Ruchu 5 Gwiazd Luigi Di Maio po nieudanych wyborach do Parlamentu Europejskiego postanowił poddać swoje przywództwo pod głosowanie jego członków.

R5G zajął we wspomnianych wyborach dopiero trzecie miejsce, pokonany przez Ligę wicepremiera Matteo Salviniego oraz centrolewicową Partię Demokratyczną Nicoli Zingarettiego. Procedura głosowania została przeprowadzona za pośrednictwem wewnątrzpartyjnej platformy internetowej Rousseau. Wynik plebiscytu wypadł pomyślnie dla aktualnego przywódcy. Opowiedziało się za nim 80 proc. spośród 56.127 osób biorących udział w głosowaniu.

Po ogłoszeniu rezultatu Di Maio zapowiedział „poważną reorganizację” partii. Jak na razie wiadomo jedynie, że zamierza skupić się na zmianach dotyczących m. in. gospodarki, środowiska, ulepszania komunikacji oraz szeroko rozumianej modernizacji kraju. Lidera R5G czeka seria spotkań z obywatelami w prawie wszystkich włoskich regionach, podczas których polityk będzie szukał pomysłów i inspiracji na przezwyciężenie kryzysu.

Tymczasem okazało się, że ani Partia Brexit, ani węgierski Fidesz nie przystąpią do budowanej przez Salviniego koalicji w Parlamencie Europejskim. Nigel Farage rozważy ofertę tylko wówczas, gdy jego ugrupowaniu nie uda znaleźć się innej frakcji. Tymczasem szef sztabu węgierskiego premiera Victora Orbána oznajmił, iż nie widzi większych szans na współpracę z liderem Ligi.

wch

Solidarni z Rożawą! Stop ludobójstwu Kurdów!
Częstochowa, plac Biegańskiego
Częstochowa, 19 października (sobota), godz. 15.00
Ekologiczna Katastrofa: Wrocław – Polska – Europa - Świat
Wrocław, Tajne komplety, ksiegarnio-kawiarnia w Sukienicach, Przejście Garncarskie
24 października (czwartek), godz. 17.30-19.00

17 października:

1760 - Urodził się Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1908 - Urodził się Kenji Miyamoto, długoletni lider Japońskiej Partii Komunistycznej (Nihon Kyôsantô).

1928 - Rozłam w PPS - powstała prorządowa PPS dawna Frakcja Rewolucyjna.

1938 - W Amsterdamie na emigracji politycznej zmarł Karol Kautsky, czołowy ideolog niemieckiej socjaldemokracji; przywódca marksistowskiego centrum.

1959 - Urodziła się Ameenah Gurib-Fakim, maurytyjska polityczka, w latach 2015-2018 prezydent Mauritiusa.

1961 - Paryska policja dokonała masakry protestujących Algierczyków, zginęło od 50 do 200 osób.

1997 - Ekshumowane w Boliwii i przewiezione na Kubę zwłoki Ernesto „Che” Guevary pochowano w jego mauzoleum w mieście Santa Clara.