25 lat "Bez Dogmatu"!

[2019-10-13 12:44:24]

Właśnie ukazał się 120. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". W najnowszym, jubileuszowym wydaniu proponujemy naszym Czytelniczkom i Czytelnikom wspólną podróż w czasie, czyli przegląd tekstów z dwóch pierwszych dekad działalności pisma.

W dziale zatytułowanym Bez boga przypominamy tekst Bohdana Chwedeńczuka analizujący chrześcijański konstrukt śmierci i przedstawiający powody, dla których religijny projekt jej pokonania poniósł klęskę; artykuł Piotra Rymarczyka udowadniający, że można być antyreligijnym agnostykiem i jednocześnie posiadać skłonność do mistycyzmu; a także tekst Barbary Stanosz – choć sprzed trzynastu lat, to dziś bardziej aktualny niż kiedykolwiek – polemizujący z opinią, że nazywanie Polski państwem wyznaniowym jest nadużyciem czy wręcz błędem.

W dziale Bez ojczyzny znajdą Państwo m.in. artykuł Tomasza Żukowskiego, w którym autor dzieli się swoimi wrażeniami z wycieczki po Muzeum Powstania Warszawskiego i konfrontuje wizję narodowego zrywu przedstawioną przez muzealników z codziennością powstania widzianą oczami ludności cywilnej, oraz tekst Anny Zawadzkiej Sprawa Janickiej?, który pokazuje, z jakim niebezpieczeństwem wiążą się w Polsce wszelkie próby dekonstrukcji mitów narodowych.

Z kolei w części zatytułowanej O równość i rewolucję prezentujemy m.in. tekst Teresy Święćkowskiej omawiający przyczyny wyzysku kobiet w globalnym sektorze pracy domowej, analizę autobiografii żon i córek polityków autorstwa Agnieszki Mrozik, jak również felieton Piotra Szumlewicza pod wiele mówiącym tytułem Mdłości.

Oczywiście numer jubileuszowy nie mógłby się obejść bez garści wspomnień i podsumowań, dlatego zachęcamy do lektury tekstu Krzysztofa Lubczyńskiego Moje "Bez Dogmatu", w którym autor wraca pamięcią do początków swojej współpracy z pismem.

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Anna Małyszko

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.