Kanada: Partia Justina Trudeau pozostanie przy władzy

[2019-10-23 15:40:53]

Wybory do federalnego parlamentu Kanady 14 października wygrała ponownie Partia Liberalna Kanady (LPC) Justina Trudeau, który pozostanie premierem na drugą kadencję.

Liberałowie zdobyli 33,1 proc. głosów i wygrali w 157 z 338 jednomandatowych okręgów.

Konserwatywna Partia Kanady (CPC), która według przedwyborczych sondaży miała szansę na utworzenie rządu, uzyskała nieco większe poparcie - 34,4 proc., ale mniej mandatów niż LPC - 121.

Socjaldemokratyczna Nowa Partia Demokratyczna (NDP) otrzymała 15,9 proc. głosów i 23 mandaty. Blok Quebecki (BQ), który choć jest partią federalną, odwołuje się wyłącznie do mieszkańców francuskojęzycznej prowincji, uzyskał 7,7 proc. głosów i 32 mandaty.

Liczba deputowanych Zielonej Partii Kanady (GPC), ktorą poparło 6,5 proc. głosujących wzrośnie z dwóch do trzech. Do parlamentu nie wprowadzi tym razem ani jednego deputowanego populistyczna Partia Ludowa Kanady Maxima Berniera.

Chociaż do zdobycia większości Liberałom zabrakło kilkunastu mandatów, będą oni mogli utworzyć rząd mniejszościowy z poparciem partii lewicowych albo zawiązać z nimi koalicje. Pozycja premiera Justina Trudeau będzie słabsza niż w poprzedniej kadencji parlamentu, zaś zwycięstwo w wyborach jest dla niego dużym sukcesem, zwłaszcza w obliczu skandali, które ostatnio nadwyrężyły jego wizerunek.

wch

fot. Wikimedia Commons

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong