Związkowa Alternatywa apeluje do premiera o interwencję w Portach Lotniczych

[2019-12-13 13:22:23]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa nie ustaje w walce z patologiami w Państwowych Portach Lotniczych i w dążeniu do odwołania prezesa Państwowych Portów Lotniczych, Mariusza Szpikowskiego.

12 grudnie bieżącego roku przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przesłał pismo do premiera, Mateusza Morawieckiego z apelem o podjęcie pilnych działań naprawczych w firmie.

„Apelujemy do Pana o interwencję w sprawie bulwersującego bezprawia w Państwowych Portach Lotniczych i bezkarności prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Wielokrotnie obiecywał Pan wdrożenie najwyższych standardów odnośnie funkcjonowania spółek zarządzanych przez państwo, profesjonalizm i dialog z pracownikami, odejście od kolesiostwa i partyjniactwa, walkę z niejasnymi układami, troskę o przestrzeganie prawa” – pisze przewodniczący Związkowej Alternatywy.

W opinii związkowców działalność Szpikowskiego stanowi jednak zaprzeczenie ideałów deklarowanych przez rząd i kompromituje polskie państwo. „Odkąd Szpikowski został prezesem Państwowych Portów Lotniczych, nastąpił olbrzymi wzrost zwolnień dyscyplinarnych, które objęły wysokiej klasy ekspertów i fachowców. Z masowych zwolnień prezes uczynił sposób zarządzania przedsiębiorstwem. Szpikowski od początku swoich rządów lekceważy też dialog społeczny, dyskryminując i zastraszając nieposłuszne mu związki zawodowe. Kilka tygodni temu bez konsultacji z zakładowymi organizacjami związkowymi prezes wręczył wypowiedzenia zmieniające ponad 90% pracowników, narażając Lotnisko Okęcie na całkowity paraliż. Przede wszystkim zaś dziś wiemy, że już ponad dwa lata temu Urząd Lotnictwa Cywilnego przygotował raport, w którym zawarł informacje o poważnych nieprawidłowościach w funkcjonowaniu Lotniska Okęcie, za które odpowiadał właśnie Mariusz Szpikowski. Wkrótce potem jeden egzemplarz raportu został wykradziony przez Szpikowskiego z biura ówczesnego Kierownika Odpowiedzialnego, Andrzeja Ilkowa, zaś drugi jego egzemplarz został zabrany przez agentów Centralnego Biura Antykorupcyjnego z siedziby Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Do dziś CBA nie wyjaśniło, jakim prawem jego agenci włamali się do państwowego urzędu i dlaczego wynieśli materiały obciążające prezesa PPL. Jest to bulwersujący przykład nadużycia uprawnień przez CBA, a zarazem dowód na niedopuszczalne wykorzystywanie służb specjalnych przez prezesa spółki państwowej” – czytamy w piśmie do Prezesa Rady Ministrów.

W podsumowaniu listu Szumlewicz porównuje Szpikowskiego do Banasia i domaga się jego dymisji. „Zarzuty spoczywające na Mariuszu Szpikowskim są równie poważne jak na prezesie Najwyższej Izby Kontroli, Marianie Banasiu. Rozumiemy, że nie ma Pan uprawnień, aby w trybie pilnym odwołać prezesa NIK, ale prezesa PPL, podobnie jak osoby odpowiedzialne za funkcjonowanie CBA, może Pan zdymisjonować błyskawicznie” – czytamy w podsumowaniu pisma.

Tymczasem trwa sprawa sądowa o naruszenie dóbr osobistych firmy. Szpikowski pozwał Szumlewicza i dziennikarzy portalu strajk.eu za nagłaśnianie patologii w firmie, w tym szczególnie tych dotyczących łamania praw pracowniczych. Szpikowski uważa, że przewodniczący mazowieckiego OPZZ rozpowszechniał nieprawdziwe informacje dotyczące PPL, działalności firmy, jej relacji ze związkami i pracownikami oraz systemu zatrudniania pracowników. Zdaniem Szumlewicza pozew jest częścią antypracowniczej polityki prezesa, a jego celem jest zastraszenie krytycznych związkowców i dziennikarzy PPL w ramach zadośćuczynienia będzie domagać się publikacji przeprosin w ogólnopolskich dziennikach oraz wnosi o zasądzenie sumy pieniężnej na cel społeczny: 20 000 zł na rzecz Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt „Na Paluchu”.

Ostatnie posiedzenie sądu odbyło 12 grudnia i zeznawali na nim dwaj świadkowie prezesa. Kolejne posiedzenie odbędzie się 27 kwietnia i będzie na nim zeznawał pierwszy świadek strony związkowej, przewodniczący Związku Zawodowego Pracowników Lotnictwa Cywilnego Marek Żuk.

AM

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.