Ukazał się nowy numer "Magazynu Dialogu Społecznego Fakty"!

[2020-01-09 21:56:43]

Ukazał się drugi numer „Magazynu Dialogu Społecznego Fakty”. Pismo kilka miesięcy temu zmieniło redaktora naczelnego (został nim Piotr Szumlewicz), szatę graficzną, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Zmieniło też nazwę – wcześniej wychodziło pod nazwą „Magazyn Gospodarczy Fakty”. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, które trafiało głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców. Po zmianach redakcja chce dotrzeć do szerszego grona czytelników i uczynić magazyn bardziej opiniotwórczym.

W drugim numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą automatyzacji pracy, deficytów polskiej polityki społecznej i łamania praw pracowniczych.

W dziale o automatyzacji pracy nasi autorzy dowodzą, że automatyzacja pracy jest wynikiem decyzji o charakterze politycznym i zależy od siły partnerów społecznych. Na ten temat piszą m.in. Sławomir Czapnik, Jan Zygmuntowski, Piotr Szumlewicz. Jest też wywiad z Tomaszem Płomińskim.

W dziale o polityce społecznej m.in. Beata Siemieniako pokazuje, że sądy w Polsce i na świecie uprzywilejowują ludzi bogatych, a Rafał Bakalarczyk dowodzi, że bilans rządów Prawa i Sprawiedliwości odnośnie polityki społecznej jest mizerny. Przeprowadziliśmy też wywiad z wiceprezesem Polskiego Funduszu Rozwoju, Bartoszem Marczukiem, z którym spieramy się o sensowność Pracowniczych Planów Kapitałowych.

W dziale o rynku pracy m.in. Piotr Moniuszko mówi o patologiach na Poczcie Polskiej, Krystian Kosowski opowiada o bezprawie w warszawskim Mordorze, Marek Szymaniak dowodzi, dlaczego w Polsce nie ma rynku pracownika, a szef Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Cezary Kaźmierczak mówi, że łatwiej mu porozumieć się ze związkami zawodowymi niż innymi organizacjami pracodawców.

W numerze pojawia się też analiza sytuacji w transporcie lotniczym, w tym autorzy odsłaniają nieprawidłowości w Państwowych Portach Lotniczych, dotyczące prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Redakcja pokazuje, jak CBA zabrało papiery obciążające prezesa z Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Jest też wywiad z Renatą Grzywną, była szefową dzialu HR, którą opowiada o mobbingu ze strony Szpikowskiego.

Ponadto w nowym numerze magazynu m.in. Jan Śpiewak komentuje sytuację polityczną po wyborach, a Wojciech Łobodziński tłumaczy, jakie są ich skutki dla związków zawodowych. Jest też omówienie niedawnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który orzekł, że długi szpitali nie mogą obciążać samorządów, lecz odpowiadają za nie ministerstwo i NFZ.

Wydawcą pisma jest Maxmedia, a partnerem merytorycznym Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa.

Pismo można kupić między innymi w empikach. Redakcja wkrótce planuje rozszerzyć działalność o organizację debat i konferencji, rozwinięcie strony internetowej i nagrania video.

AM

7 kwietnia:

1772 - W Besançon urodził się Karol Fourier, francuski socjalista utopijny; uważany za twórcę terminu "feminizm".

1847 - W Thisted urodził się Jens Peter Jacobsen, duński poeta uznawany za jednego z najwybitniejszych twórców skandynawskich, biolog, zdeklarowany wolnomyśliciel i ateista.

1870 - W Karlsruhe urodził się Gustav Landauer, niemiecki anarchista i rewolucjonista, jeden z przywódców Bawarskiej Republiki Rad.

1889 - W Vicuña urodziła się Gabriela Mistral (właśc. Lucila Godoy Alcayaga), chilijska poetka, dyplomatka, działaczka oświatowa, feministka; w 1945 laureatka literackiej Nagrody Nobla.

1930 - Urodziła się Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.

1943 - Utworzona została Polska Armia Ludowa (PAL), lewicowa konspiracyjna organizacja zbrojna, działająca w latach 1943–1945.

1963 - Proklamowano Socjalistyczną Republikę Jugosławii.

2010 - W wyniku protestów społecznych w Kirgistanie został obalony prezydent Kurmanbek Bakijew.

2012 - Joyce Banda z Partii Ludowej została pierwszą kobietą-prezydentem Malawi i drugą kobietą-prezydentem w Afryce.