Robert Biedroń kandydatem parlamentarnej lewicy na prezydenta

[2020-01-10 22:37:06]

Robert Biedroń będzie miał ciężki orzech do zgryzienia. Raczej nie zaszkodzi mu, ani nie pomoże elektorat Andrzeja Dudy, wywodzący się z głównie z małych ośrodków, konserwatywno-ludowy, jak i przywiązany do świadczeń socjalnych wprowadzonych przez PiS w obszarze polityki rodzinnej czy trzynastej emerytury. Najcięższym orzechem będą dla Biedronia dość silne liberalne media, optujące za kandydatką Koalicji Obywatelskiej Małgorzatą Kidawą-Błońską, bądź za namaszczonym na czarnego konia tych wyborów, "nowoczesnym" chadekiem Szymonem Hołownią, który jako nowy celebryta ma w tych wyborach prawdopodobnie odegrać rolę Kukiza z 2015 roku. Dlatego, Biedroń i wspierający go doradcy i politycy powinni tak rozszerzyć program polityczny, by wynik opiewający na 12% w zamówionym przez Lewicę sondażu stał się faktem. Defensywne podejście i nadmierne kopiowanie czy to Kidawy-Błońskiej, czy Hołowni może zredukować wynik Roberta Biedronia np. do 4%, a więc do sumy elektoratu Magdaleny Ogórek i Janusza Palikota z 2015 roku. Po tym wydarzeniu, lewica nie dostała się do Sejmu. Niech będzie to przestrogą dla lewicy parlamentarnej w tych wyborach prezydenckich, a zarazem zachętą do koncentracji na tematach wszelakich (choć nie należy mieć nigdy więcej niż 10 priorytetów, bo wtedy w oczach elektoratu przestają być one istotnymi zadaniami), nie zaś tylko kobiecych, obyczajowych czy ekologicznych, które swoją niszę znajdują przede wszystkim w dużych miastach.

Tomasz Rysz

Robert Biedroń został nieoficjalnie wskazany jako kandydat na prezydenta parlamentarnej koalicji Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Wiosny i Partii Lewica Razem. Oficjalnego poparcia udzieliła mu Rada Krajowa ostatniej z trzech wymienionych. Również szef SLD, Włodzimierz Czarzasty potwierdził, że Biedroń będzie wspólnym kandydatem lewicowej koalicji. Z zamówionego przez Lewicę sondażu wynika, że Biedroń może zyskać 12% poparcia, a więc wynik zbliżony do wyniku osiągniętego przez koalicję lewicy w ostatnich wyborach parlamentarnych. Jest to trzeci rezultat sondażowy, za 45% dla obecnego prezydenta Andrzeja Dudy i 23% dla kandydatki Koalicji Obywatelskiej Małgorzaty Kidawy-Błońskiej.

tr

1 kwietnia:

1750 - W Dederkałach Wlk. na Wołyniu urodził się Hugo Kołłątaj, oświeceniowy działacz polityczny, publicysta, pisarz, ksiądz; organizator Kuźnicy Kołłątajowskiej.

1938 - Sąd Okręgowy w Krakowie skazał Bolesława Drobnera, działacza socjalistycznego, na 3 lata więzienia.

1940 - Urodziła się Wangari Maathai, kenijska działaczka ekologiczna, założycielka Partii Zielonych Kenii – Mazingira, laureatka Pokojowej Nagrody Nobla 2004.

2007 - W skład rządu Nepalu weszli przedstawiciele partii komunistycznej.

2018 - Carlos Alvarado Quesada (PAC) wygrał wybory prezydenckie w Kostaryce.