Niemcy: Czerwono-zielona koalicja wzmocniona po wyborach do landtagu Hamburga (akt.)

[2020-02-24 09:49:59]

W niedzielnych wyborach do lokalnego parlamentu Hamburga socjaldemokraci stracili 6,6 punktów proc. Jednak z 39% głosów pozostali najsilniejszą partią w tej drugiej co do wielkości niemieckiej metropolii, uzyskując poparcie, którego SPD nie ma obecnie w żadnym innym kraju związkowym Niemiec. Zieloni z Kathariną Fegebank na czele zdobyli 24,2% głosów i niemal podwoili swój wynik sprzed pięciu lat.

Chrześcijańscy demokraci uzyskali w Hamburgu zaledwie 11,2 proc. głosów (spadek o 4,7 punktu proc.). Tak niskiego poparcia CDU jeszcze w Hamburgu nie miało. Sekretarz generalny CDU Paul Ziemiak nazwał ten wynik „historycznie złym”. To katastrofalnie niskie poparcie dla chadecji tłumaczył wydarzeniami związanymi z niedawnymi wyborami i kryzysem rządowym w Turyngii.

Niewielkim wzrostem poparcia może cieszyć się lewicowa Die Linke z Cansu Özdemir na czele, na którą oddało głos 9,1 proc. wyborców (0,6 punktów procentowych więcej niż w 2015 r.). Ugrupowanie będzie reprezentowane przez 13 deputowanych.

Prawicowi populiści z Alternatywy dla Niemiec (AfD) długo nie byli pewni czy wystarczy im głosów na ponowne wejście do landtagu Hamburga. Przez wiele godzin wydawało się, że nie przekroczą 5-procentowego próg wyborczy. Ostatecznie uzyskała 5,3% poparcia (spadek 0,8 punktu proc.) i 7 jej polityków zasiądzie w lokalnym parlamencie.

Poniżej progu wyborczego znalazła się liberalna FDP, która uzyskała 4,9% głosów (spadek o 2,5 punktów proc.) i nie utworzy frakcji w parlamencie krajowym. Główna kandydatka FDP Anna von Treuenfels zdobyła jednak mandat bezpośredni.

Frekwencja była wyższa niż w poprzednich wyborach i wyniosła 63,2%, czyli prawie o siedem punktów proc. więcej niż 5 lat temu. Największą grupę wśród niegłosujących dotychczas wyborców przekonali do siebie SPD (33 tys.) oraz Zieloni (28 tys.).

Burmistrz Hamburga Peter Tschentscher (SPD) zapowiedział szybkie podjęcie rozmów z Zielonymi na temat kontynuowania koalicji rządowej, co wobec wyniku wyborów jest „oczywistą opcją”. Obydwie partie będą dysponowały w parlamencie Hamburga większością 2/3 głosów. Jednak Tschentscher chce rozmawiać także z chadekami, którzy zostali pokonani, lecz czysto matematycznie możliwa byłyby także „czerwono-czarne” koalicja.

Wybory w Hamburgu były jedynymi wyborami landowymi w Niemczech w tym roku i pomimo, iż ich wyniki nie są reprezentatywne dla całego kraju, uchodzą za wskaźnik nastrojów w społeczeństwie.

wch

fot. flickr

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong