Powstała Związkowa Alternatywa Dziennikarzy

[2020-03-12 22:43:29]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa powołał Związkową Alternatywę Dziennikarzy jako swoją jednostkę branżową. Głównym celem działania organizacji będzie walka z patologiami w branży, które występują na masową skalę.

Związkowcy deklarują, że przede wszystkim będą sprzeciwiać się omijaniu umów etatowych i wymuszaniu samozatrudnienia na pracownikach mediów. Przewodniczący związku, Piotr Szumlewicz przypomina, że gdy jest określone miejsce pracy, czas pracy i podległość służbowa, to zgodnie z artykułem 22 Kodeksu Pracy musi być zawarta umowa etatowa. Mimo to w dziennikarstwie etaty stały się rzadkością, a prawo jest łamane w największych polskich mediach.

Związkowcy podkreślają też, że w środowisku medialnym bardzo często spotykany jest mobbing. Dlatego w swoim stanowisku zaapelowali do wszystkich dziennikarzy, aby zgłaszali do związku przypadki mobbingu oraz dyskryminacji i nie wstydzili się o nich mówić.

Związkowa Alternatywa krytycznie ocenia też jakość mediów publicznych. W swoim stanowisku piszą, że "głównym atrybutem prawdziwych dziennikarzy jest krytyczne myślenie i odwaga formułowania pytań. Pod tym względem w TVP nie pracują dziennikarze, tylko propagandziści partii rządzącej". Dlatego związkowcy domagają się "radykalnego odpartyjnienia mediów publicznych, usunięcia z nich wszystkich nominatów partyjnych, z Jackiem Kurskim na czele, i zastąpienia ich dziennikarzami".

Związek zwraca wreszcie uwagę, że zgodnie z art. 23 ustawy o Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji jednostki publicznej radiofonii i telewizji stwarzają ogólnokrajowym organizacjom związków zawodowych i związków pracodawców możliwość przedstawienia stanowiska w węzłowych sprawach publicznych. Zdaniem związkowców obecnie taką możliwość ma tylko podporządkowany rządowi NSZZ Solidarność. Dlatego Związkowa Alternatywa domaga się równego traktowania przez media publiczne partnerów społecznych.

AM

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1945 - Syria: Francuzi zbombardowali Damaszek.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Argentyna: Rewolta Cordobazo w mieście Cordoba.

1993 - Niemcy: W Solingen w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.

2010 - Szwajcaria: W Lozannie odbył się kogres założycielski Alternatywnej Lewicy.