Epidemia koronawirusa na świecie (akt.)

[2020-03-15 18:58:56]

Koronawirus COVID-19 staje się coraz większym problemem dla świata, zwłaszcza dla Azji Wschodniej, Europy oraz części Bliskiego Wschodu i Ameryki Pn. Jak dotąd, epidemia tego wirusa w niewielkim tylko stopniu dotyka Amerykę Południową, Oceanię, a zwłaszcza Afrykę.

Jeśli chodzi o najnowsze dane (z piątku, 27 marca), zaprezentowane są one poniżej, wedle liczby zakażonych osób, dla krajów, gdzie ich liczba przekroczyła tysiąc:

USA 96920
Indonezja 1046
Finlandia 1041
Rosja 1036

Niemal na całym świecie, poza Chinami, Japonią, Tajwanem, Japonią i Koreą Południową, rośnie również liczba osób zmarłych w wyniku dolegliwości chorobowych spowodowanych obecnością tego wirusa. Jak dotąd, na całym świecie zmarło z tego powodu 27438 osób, z czego 9134 we Włoszech, 5138 w Hiszpanii, 3295 w Chinach, , 2378 w Iranie, 1995 we Francji, 1704 w USA, 759 w Wielkiej Brytanii, 546 w Niderlandach, 321 w Niemczech, 289 w Belgii, 231 w Szwajcarii, 139 w Korei Południowej. Są to jedynie kraje, gdzie liczba zgonów osób z obecnością omawianego wirusa przekroczyła sto. W Polsce zmarło jak dotychczas 16 osób.

Tomasz Rysz, wch

fot. Wikimedia Commons

drukuj poleć znajomym poprzedni tekst zobacz komentarze

28 marca:

1689 - Filozof Kazimierz Łyszczyński został skazany na karę śmierci za ateizm.

1914 - W Warszawie urodził się Jan Mulak, polityk socjalistyczny, działacz sportu robotniczego, twórca lekkoatletycznego Wunderteamu.

1942 - Utworzono zbrojną organizację PPR – Gwardię Ludową (decyzja antydatowana na 6 stycznia 1942).

1942 - Urodził się Neil Kinnnock, brytyjski polityk, 1983-92 przywódca Partii Pracy, 1994-99 europarlamentarzysta.

1947 - Pod Jabłonkami koło Baligrodu w Bieszczadach w zasadzce zorganizowanej przez UPA zginął gen. Karol Świerczewski.

1967 - Zmarła Berta Lask, pisarka i dziennikarka niemiecka pochodzenia żydowskiego, działaczka Niemieckiej Partii Komunistycznej.

1977 - Meksyk i Hiszpania wznowiły stosunki dyplomatyczne, zerwane w 1939 roku po ustanowieniu w Hiszpanii dyktatury gen. Francisco Franco.

1979 - W amerykańskiej elektrowni atomowej Three Mile Island doszło do awarii reaktora.

2015 - Zmarł Krzysztof Gazda, działacz związkowy Inicjatywy Pracowniczej, zastępca przewodniczącej komisji zakładowej w fabryce Chung Hong