Bernie Sanders rezygnuje z dalszej walki o prezydenturę

[2020-04-08 20:27:40]

Bernie Sanders, socjaldemokratyczny kandydat w prawyborach Partii Demokratycznej oznajmił dziś, że wycofuje się z wyścigu o prezydenturę Stanów Zjednoczonych. Głównym tego powodem jest obecna sytuacja epidemiczna w Stanach Zjednoczonych, która uniemożliwia prowadzenie wyrównanej walki politycznej o głosy zwolenników i elektorów.

Tym samym, rezygnacja senatora Sandersa oznacza, że w jesiennych wyborach prezydenckich, z urzędującym prezydentem, Donaldem Trumpem, kandydatem Republikanów, zmierzy się były wiceprezydent Joe Biden.

Dopóki kandydatów w walce o nominację Partii Demokratycznej było kilku, Bernie Sanders pozostawał faworytem w wyścigu o nominację Partii Demokratycznej. Sytuację zmieniło wykruszanie się kolejnych kandydatów, jak Elisabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg i inni, którzy swe głosy "przekazali" Joe Bidenowi. Spowodowało to utratę pierwszej pozycji przez Sandersa i coraz większą stratę w stosunku do Bidena. Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych mają się odbyć w listopadzie.

Tomasz Rysz

fot. fb Bernie Sanders

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.