Wybory prezydenckie 10 maja br. nie odbędą się

[2020-05-07 10:44:24]

Po wczorajszym (06.05.2020), pełnym emocji dniu, w którym senat przestał procedować nad kwestią wyborów w formie korespondencyjnej, uchwalając swą niezgodę na przeprowadzenie wyborów korespondencyjnych, współorganizowanych przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Pocztę Polską, sejm nie zajął się kwestią odrzucenia senackiego weta. Było to spowodowane m.in. małą szansą osiągnięcia przez sejm większości odnośnie przeprowadzenia wyborów 10 maja, które z uwagi na brak przygotowanych komisji wyborczych, jak i gotowości samych obywateli i pracowników Poczty Polskiej, mogłyby zakończyć się organizacyjną klapą i spadkiem notowań rządowych. Jedynym dobrym dla sejmowej większości wyjściem okazała się konferencja prasowa Jarosława Kaczyńskiego i Jarosława Gowina, którzy ogłosili, że w obecnych warunkach organizacyjnych i epidemicznych, wybory 10 maja nie mają szans na realizację. Marszałek Sejmu, Elżbieta Witek, skierowała pismo do Sądu Najwyższego ws. niemożności przeprowadzenia wyborów w zaistniałej sytuacji. Oczekuje się, że Sąd Najwyższy w sytuacji nieodbycia się wyborów, wyda orzeczenie o konieczności wytypowania nowego terminu przez Marszałka Sejmu, który zgodnie z konstytucją i prawem wyborczym, przypadnie na lipiec lub sierpień tego roku. Z uwagi na tryb, w jaki się to odbywa, w szczególności tryb prawny, posłowie Lewicy zapowiedzieli działania na rzecz powołania niezależnej komisji śledczej, która miałaby się zająć okolicznościami nieodbycia się wyborów prezydenckich 10 maja br.

Tomasz Rysz

11 sierpnia:

1875 - Urodził się Ignacy Boerner, działacz PPS. W 1905 r. stanął na czele istniejącej 14 dni Republiki Ostrowieckiej.

1904 - Wojska niemieckie zabiły ok. 30 tys. tubylczych powstańców Herero i Namaqua w bitwie pod Waterbergiem w Niemieckiej Afryce Południowo-Zachodniej (dzisiejsza Namibia).

1945 - Francja: W Paryżu odbywa się zjazd socjalistów z partii SFIO (Section française de l’Internationale ouvrière).

1945 - W Krakowie doszło do pogromu Żydów.

1951 - Lewicowiec René Pleven został drugi raz premierem Francji.

1960 - Czad uzyskał niepodległość.

1965 - USA: Wybuch zamieszek rasowych w Watts w Kalifornii.

1969 - Prezydent Zambii Kenneth Kaunda ogłosił nacjonalizację kopalń miedzi.

2008 - Zmarł Fred Sinowatz, austriacki polityk socjaldemokratyczny, kanclerz Austrii (1983-86).

2009 - Bharrat Jagdeo z lewicowej Ludowej Partii Postępowej (PPP) został prezydentem Gujany.