Demonstracja Związkowej Alternatywy pod Ministerstwem Aktywów Państwowych

[2020-06-24 13:13:59]

20 czerwca bieżącego roku odbyła się zorganizowana przez Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa manifestacja pod hasłem „Uwaga, kryzys. Nie oddamy naszych praw”. W pikiecie pod Ministerstwem Aktywów Państwowych, zgodnie z rozporządzeniem Ministerstwa Zdrowia wzięło udział około 150 osób.

W pikiecie brali udział przedstawiciele różnych związków zawodowych, partii, organizacji pozarządowych. Kluczowe postulaty dotyczyły eliminacji patologii w spółkach skarbu państwa, w tym szczególnie w Polskich Liniach Lotniczych LOT i na Poczcie Polskiej.

Przewodniczący Związkowej Alternatywy, Piotr Szumlewicz mówił o antypracowniczych rozwiązaniach zawartych w tarczach rządowych, o obniżkach płac, zwolnieniach, odbieraniu pracownikom bezpieczeństwa zatrudnienia, możliwości wydłużania czasu pracy. Apelował do rządu o przyjęcie rozwiązań zwiększających stabilność zatrudnienia i gwarantujących bezpieczeństwo pracy. Wskazywał też, że koszty kryzysu ponoszą wyłącznie pracownicy, a nie ma oszczędności dotyczących zarządów spółek skarbu państwa.

O patologiach w PLL LOT mówiła wiceprzewodnicząca Związkowej Alternatywy, liderka Związku Zawodowego Personelu Pokładowego i Lotniczego, Monika Żelazik. Wskazywała na bulwersujące propozycje zarządu PLL LOT, by na wiele miesięcy obniżyć pensje personelu pokładowego do płacy minimalnej, na lekceważenie związków zawodowych, na arogancję prezesa firmy, Rafała Milczarskiego.

Przewodniczący zrzeszonego Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty, Piotr Moniuszko wskazywał na marnotrawstwo środków na Poczcie Polskiej, oszczędności na załodze, upolitycznienie Poczty, brak programu naprawczego dla firmy. Związkowiec odczytał list związku do Jacka Sasina, w którym WZZPP wskazywało na patologie mające miejsce na Poczcie.

Poza członkami ZZPPiL oraz WZZPP w demonstracji wzięli też udział członkowie zaprzyjaźnionych z nami związków z Polskiej Agencji Żeglugi Powietrznej, pracownicy socjalni z Polskiej Federacji Związkowej Pracowników Socjalnych i Pomocy Społecznej, licznie zebrani działacze związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza, przedstawiciele Ruchu Sprawiedliwości Społecznej wraz ze swoim liderem, Piotrem Ikonowiczem (który jest też naszym członkiem), członkowie Partii Razem wraz z posłami, Maciejem Koniecznym i Adrianem Zandbergiem, członkowie Federacji Młodych Socjaldemokratów, działacze Związku Syndykalistów Polskich. Na pikietę przyszedł też poseł Koalicji Obywatelskiej, Maciej Lasek.

Związek zapowiada kolejne akcje protestacyjne.

AM

Ojczyzna nienawiści
online
24 września (czwartek), godz. 18.00-20.00

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1920 - Zmarła Inessa Armand, rosyjska komunistka pochodzenia francuskiego.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.