Wenezuela: Rozpoczęto badania kliniczne nad szczepionką przeciwko koronawirusowi

[2020-10-15 16:53:16]

Władze wybrały wolontariuszy do wzięcia udziału w badaniach klinicznych rosyjskiej szczepionki przeciwko koronawirusowi o nazwie Sputnik V.

Jak twierdzi prezydent Nicolas Maduro do badań zgłosiło się 2000 ochotników. Według rządu wśród wolontariuszy znalazły się syn i starsza siostra prezydenta.

Maduro dodał również, że do kraju za niedługo ma przybyć transport z kilkoma tysiącami dawek chińskiej szczepionki na COVID-19. Kiedy zakończy się trzecia część prób klinicznych szczepionek rosyjskich i chińskich, Światowa Organizacja Zdrowia i Panamerykańska Organizacja Zdrowia wydadzą pozwolenie na rozpoczęcie masowych szczepień. Myślę, że stanie się to w okolicach kwietnia." - powiedział.

wch

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.